Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Sałatka z grillowanym łososiem i fasolką

Sałatka z grillowanym łososiem i fasolką

na miłość do natury norwedzy mówią “friluftsliv”. my mówimy na nią “mowi”

30 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Dajcie się naMOWIć na grilla! Mamy bardzo dobry (wręcz pyszny!) argument w postaci tego prostego przepisu. Sałatka z grillowanym łososiem i fasolką to idealna opcja na szybki obiad w pełnym słońcu. To poszukiwana w upalne dni formuła na coś lekkiego i pożywnego, a przy tym pełnego smaku. Bez kombinowania i składników, po które trzeba jechać na drugi koniec miasta. Zaczynamy!

Przygotowanie

  1. Imbir warto obrać przed ścieraniem, ale to wcale nie takie łatwe. Korzenie imbiru mają bardzo fantazyjne kształty i obieraczki nie dają sobie z nimi rady. Na szczęście istnieje inny, sprawdzony sposób pozbycia się skórki z imbiru – można ją zeskrobać łyżeczką! Obrany imbir ścieramy na najmniejszych oczkach tarki.
  2. Obieranie czosnku też można sobie ułatwić. Wystarczy trochę przycisnąć ząbek bokiem noża do deski – łupiny powinny zaczną odchodzić same. Tak przygotowany czosnek drobno siekamy.
  3. Połowę startego imbiru i połowę posiekanego czosnku łączymy z dwiema łyżkami oleju, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy – tak, aby wszystkie składniki tej mieszanki mogły równomiernie otulić łososia smakiem.
  4. Do posiekania zostały nam jeszcze tylko orzeszki ziemne. Udało się? W takim razie (posiekane już) orzeszki prażymy na suchej, dobrze nagrzanej patelni. Powinny się lekko zrumienić, ale nie spalić. Na pewno nie zaszkodzi mieszać.
    Rybę smarujemy mieszanką oleju, imbiru i czosnku. Możecie do tego użyć silikonowego pędzla kuchennego. Nasmarowany MOWI jest już gotowy, żeby trafić na grilla! Grillujemy około 3 minuty z każdej strony.
  5. Fasolkę gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Nie powinna się rozgotować – staramy się, żeby była al dente. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie, to zatrzyma proces gotowania.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej i przez kilka minut smażymy fasolkę, a potem dodajemy pozostały czosnek z imbirem. Cały czas mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Uważamy na czosnek, bo przypalony robi się gorzki.
  7. Dressing sprawi, że nasze składniki oficjalnie się połączą i tak powstanie sałatka z grillowanym łososiem i fasolką. W tym celu miód mieszamy z sosem sojowym i sezamem.
  8. Ostatni element tej układanki, to… nakładanie na talerz. Zaczynamy od fasolki, polewamy ją dressingiem i posypujemy orzeszkami. Nie zapominamy też o łososiu MOWI prosto z grilla. Tak naprawdę to o niego tu chodziło, od samego początku.
    Smacznego!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić