Sałatka z gotowanymi marchewkami mini z wędzonym łososiem MOWI i tymiankowym dressingiem z chrzanem i kaparami
Sałatka z gotowanymi marchewkami mini z wędzonym łososiem MOWI i tymiankowym dressingiem z chrzanem i kaparami

Kolacja

Sałatka z gotowanymi marchewkami mini z wędzonym łososiem MOWI i tymiankowym dressingiem z chrzanem i kaparami

20 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • Łosoś MOWI wędzony – 4 plastry
  • kolorowe marchewki mini – 4 sztuki 
  • marchew julienne
  • biała rzepa – ¼ sztuki
  • cukinia baby – 2 sztuki
  • kiełki buraka – garść
  • nać pietruszki – kilkanaście gałązek
  • oliwa extra virgin – 3 łyżki
  • estragon – 2 łyżki
  • chrzan – 1 łyżka
  • kapary – 1 łyżka
  • tymianek – 1 łyżka
  • szalotka – 1 łyżka
  • ocet winny – 1 łyżka
  • czosnek – ½ łyżki
  • sól
  • pieprz
Sałatka z gotowanymi marchewkami mini z wędzonym łososiem MOWI i tymiankowym dressingiem z chrzanem i kaparami

Wracasz do domu, chciałbyś zjeść coś pysznego i zdrowego na szybko. Nie chce Ci się stać w kuchni przez 3 godziny, żeby potem łapczywie zjeść wszystko w 15 minut, a na dodatek nie masz pomysłu? Oto przepis na  szybką sałatkę z wędzonym łososiem MOWI. Jest nie tylko jest łatwa w przygotowaniu, ale też smakuje i wygląda jakby została przyrządzona w wykwintnej restauracji.

Sposób przygotowania:

  1. Naszą sałatkę zaczniemy od przygotowania dressingu. Do naczynia blendera wrzucamy po łyżce: tymianku, chrzanu, kaparów, estragonu, szalotki i octu winnego. Następnie dodajemy ½ łyżki wyciśniętego czosnku, zalewamy wszystko 3 łyżkami oliwy extra virgin, a na koniec dodajemy kilka posiekanych gałązek natki pietruszki. Nie zapominamy przyprawić tej mieszanki solą i pieprzem do smaku! Wszystkie składniki miksujemy, aż powstanie jednolita konsystencja. I dressing gotowy!
  2. Dressing, przyznacie sami, był banalny – a to najtrudniejszy element naszej sałatki. Przechodzimy do kolejnego kroku, w którym do oddzielnej miseczki wkładamy pokrojoną na podłużne, cienkie paski białą rzepę, marchew julienne, a potem kilka plastrów cukinii baby i szczyptę kiełków buraka.
  3. Żeby nie zmiażdżyć i nie zniszczyć surowych warzyw mieszamy je delikatnie palcami. Możemy w tym momencie poczuć się jak natchnieni artyści w twórczym transie. Może w to nie uwierzycie, ale to już prawie koniec!
  4. Teraz możemy z naszego talerza zrobić prawdziwe dzieło sztuki. Wybieramy talerz godny łososia MOWI, a następnie kolistym ruchem rozprowadzamy przygotowany wcześniej dressing na połowie tego talerza. Na wierzch dressingu kładziemy 4 sztuki ugotowanej kolorowej marchewki mini. Po drugiej stronie talerza układamy plastry cukinii baby a na nich talarki z białej rzepy. 
  5. Czas na wędzone plastry łososia MOWI, które nadadzą unikalny smak sałatce. Cztery plastry układamy na talarkach z białej rzepy. Plastry dają nam duże pole do popisu, możemy je zwinąć, zgiąć na pół albo ułożyć w fale – każdy sposób będzie dobry, bo to dobry łosoś, w dobrych rękach. “Wisienką na torcie” będą kiełki buraka.

Sałatka gotowa – prosty i szybki przepis, który wygląda jak arcydzieło, a smakuje jeszcze lepiej.

  • Łosoś MOWI wędzony – 4 plastry
  • kolorowe marchewki mini – 4 sztuki 
  • marchew julienne
  • biała rzepa – ¼ sztuki
  • cukinia baby – 2 sztuki
  • kiełki buraka – garść
  • nać pietruszki – kilkanaście gałązek
  • oliwa extra virgin – 3 łyżki
  • estragon – 2 łyżki
  • chrzan – 1 łyżka
  • kapary – 1 łyżka
  • tymianek – 1 łyżka
  • szalotka – 1 łyżka
  • ocet winny – 1 łyżka
  • czosnek – ½ łyżki
  • sól
  • pieprz