Wyszukiwanie...

Select your location

Sałatka śródziemnomorska z łososiem

Sałatka śródziemnomorska z łososiem

nasze łososie cieszą się przejrzystą, arktyczną wodą. ty ciesz się ich smakiem tam, gdzie ci wygodnie.

20 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Szukacie zdrowej alternatywy na sezon grillowy, ale nie chcecie rezygnować z dań prosto z rusztu? Żaden problem! Nasza sałatka śródziemnomorska z łososiem jest lekka, zdrowa, efektowna i łatwa do zrobienia. Idealna na słoneczne dni!

Przygotowanie

  1. Chleb kroimy na kromki o grubości około 2 cm. Oczywiście polecamy świeże pieczywo prosto z piekarni. Nieoficjalnie wiadomo jednak, że grillowanie to świetny sposób na uratowanie chleba, który jest z nami od przedwczoraj.
  2. Nieobraną cukinię kroimy w plastry okrągłe – jak słońce – i grube na około 1 cm. Zbyt cienkie plasterki spalą się na grillu. To z kolei proste – jak słońce!
  3. Umyte pomidorki cherry i winogrona kroimy na połówki. To ważny moment dla tych, którzy nie przepadają za pestkami winogron – teraz możecie się ich pozbyć.
  4. Siekamy świeże, pachnące latem, świeże zioła. Posiekane będą pachnieć jeszcze bardziej! Bazylię chwilowo odkładamy na bok, na razie będziemy potrzebować tylko tymianku.
  5. W miseczce średnich rozmiarów lub w małym naczyniu żaroodpornym mieszamy olej z posiekanym tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Łososia kroimy w kostkę słusznych rozmiarów. Polecamy przekroić każdy z obu kawałków MOWI wzdłuż na pół. Następnie każdą z takich połówek podzielić na 3 części o tej samej długości.
  6. Na rozgrzanego grilla wrzucamy kawałki łososia. Grillujemy rybę z każdej strony kilka chwil. Zamiast odmierzać czas stoperem, lepiej sprawdzać na bieżąco, czy ryba przywiera do grilla. Jeśli tak, to nie siłujcie się z nią, i dajcie jej jeszcze chwilę poleżeć. Obracajcie dopiero wtedy, gdy swobodnie odchodzi od rusztu.
  7. Obok ryby na grillu układamy pokrojoną cukinię i chleb. Grillujemy z dwóch stron, aż pojawią się charakterystyczne ślady grillowania, czyli ciemne prążki.
  8. W średniej wielkości naczyniu mieszamy wszystkie składniki dressingu. To on sprawi, że sałatka śródziemnomorska z łososiem będzie jeszcze bardziej soczysta i orzeźwiająca.
  9. Do sałaty dodajemy pozostałe składniki – mozzarellę, bazylię, winogrona i pomidorki. Mieszamy składniki sałaty, polewamy dressingiem. Gotowe, wspaniałe, i… jak na danie z grilla – zaskakująco lekkie.

Smacznego!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić