Rollsy z łososiem wędzonym i sosem mango-chili - MOWI
Rollsy z łososiem wędzonym i sosem mango-chili
Rollsy z łososiem wędzonym i sosem mango-chili

Kolacja

Rollsy z łososiem wędzonym i sosem mango-chili

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

MOWI Pure wędzony na zimno – 4 plastry (2 opakowania)

rukola –  kilkanaście gałązek

ser cheddar – 100 g (pokrojony w cienkie słupki)

jabłko – 1 sztuka (pokrojone w cienkie słupki)

ogórek – 1/2 sztuki (pokrojony w cienkie słupki)

mango – 1/2 sztuki (pokrojone w kostkę)

chili – 1/2 łyżeczki

cytryna – 1/2 sztuki

cukier – 1 łyżeczka

orzechy laskowe – 1 łyżka (posiekane)

sól – do smaku

Rollsy z łososiem wędzonym i sosem mango-chili

Sprytne i zdrowe przekąski zachwycają smakiem, zadziwiają wyglądem, zaskakują sposobem wykonania i… zapadają w pamięć. Wbrew pozorom nie jest to żadna reguła „czterech za”, a jedynie zwykła, szczera prawda. Rollsy z łososiem MOWI mają wszelkie zadatki, żeby sprostać tym wymaganiom. Zobaczcie jak łatwo je zrobić!

Sposób przygotowania:

  1. Zanim będziemy zawijać, troszkę się nakroimy. Kolejność zupełnie dowolna, ale warto sobie wszystko powtórzyć na głos, żeby o niczym nie zapomnieć. No to lecimy.
  2. W umiarkowanie cienkie i podłużne słupki kroimy: ser cheddar, nieobrane jabłko i równie nieobranego ogórka.
  3. Mango dla odmiany obieramy i kroimy w drobną kostkę. Orzechy laskowe siekamy. I w zasadzie do przekrojenia została nam już tylko cytryna – na pół. 
  4. Nasze precyzyjnie pokrojone słupki z sera, jabłka i ogórka dzielimy na kilka równych porcji. To właśnie tymi składnikami niebawem wypełnimy rollsy z łososiem.
  5. Dodajemy do nich także listki rukoli i staramy się, żeby składniki w każdej porcji występowały w podobnych ilościach. 
  6. Sięgamy po plastry wędzonego łososia i przypominamy, że nic już nie kroimy. No chyba, że bardzo chcecie dociąć je na idealne prostokąty. Ostrzegamy, że może się to okazać zupełnie zbędne, bo MOWI jest idealny bez docinania. 
  7. W plastry łososia zawijamy wcześniej poporcjowane słupki ogórka, sera i jabłka z rukolą. To historyczna chwila, bo tworzymy w ten sposób prekursorskie, bezglutenowe rollsy z łososia.
  8. Żeby odpowiednio uczcić nasze przełomowe dokonania kulinarne przyrządzimy sos!  Miksujemy pokrojone mango z chili, sokiem z cytryny, cukrem i solą. Powstaje sos mango-chili, który doskonale podbije smak i koloryt wrapów.
  9. Rollsy z łososiem, układamy na ulubionym talerzu. Tuż obok, w małych miseczkach ustawiamy sos mango-chili i posiekane orzechy. Ależ to wspaniale wygląda. Smacznego!

Jak już wiecie, łosoś MOWI chętnie łączy się z warzywami i owocami nie tylko dla wyjątkowego smaku, ale też dla Waszego zdrowia. I chociaż niektóre przepisy mogą zaskakiwać pomysłowością to efekt zawsze jest tak samo dobry. Zapewniacie sobie pyszną porcję wartości odżywczych, a my się cieszymy 🙂 

MOWI Pure wędzony na zimno – 4 plastry (2 opakowania)

rukola –  kilkanaście gałązek

ser cheddar – 100 g (pokrojony w cienkie słupki)

jabłko – 1 sztuka (pokrojone w cienkie słupki)

ogórek – 1/2 sztuki (pokrojony w cienkie słupki)

mango – 1/2 sztuki (pokrojone w kostkę)

chili – 1/2 łyżeczki

cytryna – 1/2 sztuki

cukier – 1 łyżeczka

orzechy laskowe – 1 łyżka (posiekane)

sól – do smaku