Pieczony łosoś z ryżem i świeżą sałatką z grejpfruta i kopru
Pieczony łosoś z ryżem i świeżą sałatką z grejpfruta i kopru

Obiad

Pieczony łosoś z ryżem i świeżą sałatką z grejpfruta i kopru

40 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • łosoś MOWI świeży – 2 porcje
  • imbir świeży posiekany – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżka 
  • sos sojowy – 1 łyżeczka
  • grejpfrut – 1 sztuka
  • ogórek (pokrojony w cienkie plastry) – 1 sztuka
  • koper włoski (pokrojony w cienkie plastry) – 1/2 sztuki 
  • marchew  (pokrojona w cienkie plastry a’la tagliatelle) – 1 sztuka
  • ryż jaśminowy lub dziki (ugotowany) – 2 kubki
  • sezam biały – 1 łyżeczka
Pieczony łosoś z ryżem i świeżą sałatką z grejpfruta i kopru

Jeżeli zapytalibyśmy Was o to, co kojarzy się Wam z lekkością to na pewno dość szybko wpadlibyście na kilka pomysłów. Ale czy ktokolwiek pomyślałby o pieczonym łososiu? Raczej nie, a tymczasem pieczony łosoś z ryżem to esencja lekkości, smaku i zdrowia! A w naszym przepisie o dobry bilans kaloryczny zadba też jego sąsiedztwo: świeża sałatka z kopru włoskiego i grejpfruta. Gotowi? Zaczynamy!

Sposób przygotowania:

  1. Początek przepisu to wyjątkowo lekka praca, bo przecież nie ma nic prostszego niż ugotowanie ryżu. Podgrzewamy w garnku wodę, solimy, wsypujemy ziarno i raz po raz mieszamy, aby nie przywierało do dna. Czas gotowania (dokładnej informacji szukajcie na opakowaniu!), wykorzystujemy na kolejne działania, których finałem będzie aromatyczny, pieczony łosoś i świeża sałatka.
  2. Jako doMOWI kucharze wiecie, że znakomity smak jest wrodzoną cechą łososia MOWI, a w naszych przepisach znajdziecie m.in. pomysły na marynaty, za sprawą których nabiera on wyjątkowego charakteru. Marynata do łososia z dzisiejszego przepisu nie jest skomplikowana, bo zawiera tylko trzy, ale odmienne smakowo składniki: słodki miód, słony sos sojowy i ostry imbir. Jedyne co musimy zrobić, aby powstała z nich marynata do łososia to wymieszać je wszystkie w proporcjach 1:1:1.
  3. Kiedy marynata do łososia jest gotowa, nasz wkrótce pieczony łosoś trafia do żaroodpornego naczynia. Jak zawsze kładziemy go na dnie skórą do dołu, a następnie smarujemy marynatą i wysyłamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 12 minut.
  4. W czasie, kiedy pieczony łosoś MOWI nabiera temperatury, nas zajmuje świeża sałatka. Na wstępie po prostu kroimy jej składniki – w bardzo cienkie plasterki (koper włoski, ogórek, połówka grejpfruta) oraz wzdłuż, na kształt warzywnego tagliatelle (marchewka). Do pierwszego sposobu użyjcie noża, w drugim sięgnijcie po obieraczkę do warzyw i pamiętajcie żeby najpierw obrać nasze składniki. Zwłaszcza grejpfruta, z którego pozbywamy się też białych błonek, aby nasza świeża sałatka nie była gorzka.
  5. Jak zauważyliście (a jeśli nie – cofnijcie się o trzy zdania) – do sałatki wkroiliśmy połowę grejpfruta. Co z pozostałą częścią? Otóż wyciskamy z niej sok i zalewamy nim nasz owocowo-warzywny mix. Całość posypujemy jeszcze uprażonym sezamem.
  6. Pora aby pieczony łosoś MOWI wybył z piekarnika – czujecie wyjątkowy zapach, który wydobyła z niego marynata? Następnie pozostaje już tylko wyłożyć na talerz wszystkie składniki i zafundować sobie małe (albo duże) brawa, bo pieczony łosoś i świeża sałatka, które właśnie przyrządziliście, to danie, którego nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. Brawo Wy, brawo pieczony łosoś MOWI z ryżem! Smacznego!
  • łosoś MOWI świeży – 2 porcje
  • imbir świeży posiekany – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżka 
  • sos sojowy – 1 łyżeczka
  • grejpfrut – 1 sztuka
  • ogórek (pokrojony w cienkie plastry) – 1 sztuka
  • koper włoski (pokrojony w cienkie plastry) – 1/2 sztuki 
  • marchew  (pokrojona w cienkie plastry a’la tagliatelle) – 1 sztuka
  • ryż jaśminowy lub dziki (ugotowany) – 2 kubki
  • sezam biały – 1 łyżeczka