KOLACJA

Pieczony łosoś na cytrynowym risotto

25 Min Gotowanie

2-3 Porcje

Share
Share

Pieczony łosoś na cytrynowym risotto

Obierz i posiekaj szalotki. Pokrój koper włoski na małe kawałki. Podsmaż na dużej patelni w mieszance oliwy z oliwek i  około 30 g masła. 

Dodaj ryż arborio i wymieszaj. Po chwili dodaj sok z połowy  cytryny i pozwól mu się wygotować, aż ryż będzie prawie suchy. Dodawaj  po trochu bulion i wino ciągle mieszając. Ryż będzie stopniowo wchłaniał wywar. Po około 18-20 minutach cały bulion i wino powinny zniknąć a risotto będzie gotowe . 

Dodaj resztę soku i miąższ z cytryny, pozostałe masło i parmezan. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Risotto powinno być kremowe i delikatne.  

Rozgrzej piekarnik do około 180 C. Polędwicę z łososia umieść w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy z oliwek. Piecz przez około 12-15 minut.

Serwuj łososia na risotto z łódeczka cytryny i świeżą bazylią.

Ingredients

MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 1 polędwica z łososia MOWI
  • 3 szalotki
  • 1 koper włoski
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 300 ml ryżu arborio
  • 200 ml białego wina
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • Sok i miąższ z 1 cytryny
  • 50-80 g masła
  • 100 ml tartego parmezanu
  • Świeża bazylia i cytryna do podania