Pieczony łosoś na cytrynowym risotto lekkie i zdrowe danie
Pieczony łosoś na cytrynowym risotto
Pieczony łosoś na cytrynowym risotto

Kolacja

Pieczony łosoś na cytrynowym risotto

25 min

Gotowania

2-3

Porcje

  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 3 szalotki
  • 1 koper włoski
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 300 ml ryżu arborio
  • 200 ml białego wina
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • sok i miąższ z 1 cytryny
  • 50-80 g masła
  • 100 ml tartego parmezanu
  • świeża bazylia i cytryna do podania
Pieczony łosoś na cytrynowym risotto

Wiecie już, że pieczony łosoś to dokładnie to, na co macie dziś ochotę ale ciągle zastanawiacie się jak go upiec? Świetnie się składa, bo mamy dla Was szybki i prosty przepis na łososia z piekarnika podanego z cytrynowym risotto! To lekkie i zdrowe danie idealne na obiad dla dwojga, trojga, czworga…To po prostu idealne danie z łososia 🙂

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotujemy bazę do cytrynowego risotto. Obieramy szalotki i drobno je siekamy. Włoski koper kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy na dużej patelni mieszankę oliwy i około 30 gramów masła i podsmażamy szalotkę i koper.
  2. Dodajemy na patelnię ryż arborio i chwilę mieszamy. Wlewamy sok wyciśnięty z połówki cytryny i pozwalamy mu się wygotować, ciągle mieszając. 
  3. Kiedy ryż będzie już prawie suchy zaczynamy dodawać małe ilości bulionu i wina nie zapominając o ciągłym mieszaniu – dzięki temu ryż będzie stopniowo wchłaniał płyny. Po około 20 minutach systematycznego dodawania wina i bulionu i ciągłego mieszania risotto powinno być gotowe. A jeżeli cały bulion i wino zniknęły, to możecie mieć pewność, że właśnie tak jest.
  4. Risotto powinno być kremowe i delikatne, chcemy tego wszyscy. Dlatego dodajcie teraz do niego resztę soku i miąższ z cytryny, a także pozostałe masło i parmezan. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i przekładamy do niego polędwicę z łososia. Pieczemy przez około 12-15 minut, dłużej nie ma sensu.
    Łosoś w piekarniku oznacza, że jesteśmy już na finiszu i mamy teraz ostatnią szansę żeby się zastanowić na czym go podamy. Zapraszamy zatem na szybki przegląd Waszej porcelany! Pamiętajcie, że to Wam ma się podobać, lajki i tak się posypią 🙂
  6. Talerze wybrane, łosoś upieczony, a risotto to już dawno mamy gotowe. Pewnie domyślacie się, że to już koniec gotowania i początek wspaniałej uczty. Serwujcie MOWI na cytrynowym risotto z łódeczką cytryny i świeżą bazylią i cieszcie się tym smakiem.

A ten smak nie bierze się znikąd. MOWI to unikalny gatunek łososia, nad którym czuwamy od lat. Dzięki odpowiedzialnej współpracy z oceanem dajemy Wam to co najlepsze – zdrowego łososia najwyższej jakości.

  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 3 szalotki
  • 1 koper włoski
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 300 ml ryżu arborio
  • 200 ml białego wina
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • sok i miąższ z 1 cytryny
  • 50-80 g masła
  • 100 ml tartego parmezanu
  • świeża bazylia i cytryna do podania