Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Łosoś smażony ze szparagami, fetą i sosem z jeżyn

Łosoś smażony ze szparagami, fetą i sosem z jeżyn

nie musisz jechać do Norwegii, by spróbować tak pysznego łososia.

25 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Jak zmieścić całe lato na talerzu? To żaden problem. MOWI uwielbia słoneczne smaki i już nadpływa z pomocą. I z przepisem. Nikogo chyba nie będzie trzeba przekonywać… Bo łosoś smażony ze szparagami, fetą i sosem z jeżyn MOWI sam za siebie. Mmmm, ale nam się smaży taki łosoś…

 

Przygotowanie

  1. Zaczniemy od przygotowania szparagów, które tym razem podamy na surowo. Odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy szparagi wzdłuż, na cieniutkie plasterki. Najlepiej robić to za pomocą obieraczki do warzyw.
  2. Czas na sos jeżynowy. W rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy jeżyny, czerwone wino, cukier, sok z połówki pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Doprowadzamy tę wytrawną mieszankę owocowych smaków i aromatów do wrzenia. Zmniejszamy ogień i, cały czas mieszając, redukujemy. Aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji sosu. Nie zapominamy też zachwycić się kolorem.
  4. Kawałki łososia nacieramy solą i pieprzem. MOWI to wyjątkowo pyszna ryba, dlatego w zupełności wystarczą nam te podstawowe przyprawy. Uprzedzamy, że kwestia koloru też może wzbudzić tutaj zachwyt. Z największym zachwytem poczekajmy jednak, aż łosoś smażony ze szparagami będzie gotowy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy łososia skórą do dołu. Odpowiednia wysoka temperatura smażenia to dla nas gwarancja, że łosoś faktycznie się usmaży, a nie zagotuje w oleju i przyklei do patelni.
  6. Po pierwszej minucie smażenia możemy nieco zmniejszyć ogień i smażyć łososia przez kolejne dwie minuty. Po tym czasie obracamy rybę na drugą stronę i smażymy około 2 minut.
  7. Czas na wybór talerza, który poradzi sobie z przyjęciem tylu wspaniałych, letnich smaków. Mamy to? W takim razie serwujemy. Swobodnym gestem rozlewamy na środku talerza sos jeżynowy.
  8. Na jeżynowym sosie układamy szparagi i kawałki sera feta. Na środku talerza kładziemy upieczoną rybę, a całość posypujemy listkami mięty. Łosoś smażony ze szparagami prezentuje się wyśmienicie! To chyba niemożliwe, ale wydaje nam się, że trochę się opaliliśmy od tego przepisu…

Smacznego! ?

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić