Łosoś pieczony w migdałach z miodem i pistacjami  z syropem klonowym z soczewicą i sałatką z pomarańczy
Łosoś pieczony w migdałach z miodem i pistacjami  z syropem klonowym z soczewicą i sałatką z pomarańczy

Obiad

Łosoś pieczony w migdałach z miodem i pistacjami z syropem klonowym z soczewicą i sałatką z pomarańczy

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI – 2 świeże porcje
  • migdały w płatkach – 2 łyżki
  • pistacje – 2 łyżki
  • syrop klonowy – 1 łyżka
  • pomarańcza – 2 sztuki
  • rukola – kilka gałązek
  • granat – 2-3 łyżki
  • orzechy pekan – kilka sztuk
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sok z pomarańczy – 5-6 łyżek
  • cynamon – szczypta
  • cytryna – ½ sztuki
  • oliwa
  • soczewica czerwona – ¼ kubka
  • czosnek – 1 ząbek
  • curry – 1 łyżeczka
  • soczewica czarna – ¼ kubka
  • bekon plastry – 2 łyżki
  • szalotka – 1 łyżeczka
  • syrop klonowy – 1 łyżka
  • sos sojowy – 1 łyżeczka
  • szczypior cienki – 1 łyżeczka
  • kumin – 1 łyżeczka
  • imbir – 1 łyżeczka
  • masło – 1 łyżka
  • pomidory pulpa – 1 kubek
  • sól, pieprz
Łosoś pieczony w migdałach z miodem i pistacjami  z syropem klonowym z soczewicą i sałatką z pomarańczy

Niech nie zmyli Was długa lista składników. Zaraz się przekonacie, że tym razem to co MOWImy trzeba dzielić na dwa… kawałki świeżego łososia! Przed Wami pieczony duet MOWI, czyli dwa kawałki łososia i cała masa doznań. Dzięki temu przepisowi na jednym talerzu podacie łososia pieczonego w migdałach i łososia pieczonego w pistacjach. Do dzieła!

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy mały garnek i wrzucamy do niego łyżkę masła, od razu dodajemy też łyżeczkę startego imbiru, drobno posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę curry i łyżeczkę kuminu. Mieszamy energicznie, dopóki nie poczujemy aromatu przypraw. 
  2. Dosypujemy 1/4 kubka czerwonej soczewicy, mieszamy, dodajemy łyżkę posiekanego szczypiorku i kubek pulpy pomidora, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  3. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, do uzyskania miękkości soczewicy. Kiedy uznacie, że jest gotowa przełóżcie ją do innego naczynia, bo garnek znów nam się przyda. 
  4. Tym razem do rozgrzanego garnka trafiają 2 łyżki plastrów bekonu posiekanych w drobną kostkę – przemieszajmy je, żeby złapały temperaturę. Dodajemy 1/4 kubka czarnej soczewicy i łyżeczkę posiekanej szalotki, no i mieszamy. 
  5. Czas na kolejne składniki: łyżkę syropu klonowego, łyżeczkę sosu sojowego i 2-3 łyżki soku z pomarańczy. Pozwalamy im się teraz gotować i redukujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Zredukowany sos przecedzamy przez sitko, a czarną soczewicę zostawiamy na później. 
  6. Sięgamy po dwa talerze i na środek każdego z nich wylewamy trochę zredukowanego sosu, który już za chwilę będzie dwoma sosami –  po jednym do każdej porcji MOWI. 
  7. Sos pierwszy: na jeden z talerzy wsypujemy rozdrobnione płatki migdałów, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy i w tak przygotowanej glazurze obtaczamy jedną porcję łososia. 
  8. Sos drugi: na drugi talerz trafiają pokruszone pistacje, szczypta soli i pieprzu. Ponownie mieszamy i obtaczamy drugą porcję łososia. 
  9. Oba kawałki łososia powinny być teraz równomiernie oprószone orzechami ze wszystkich stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
  10. Czas zająć się sałatką z pomarańczy. Do małej miseczki wyciskamy sok z połówki cytryny, dolewamy 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 2 łyżki oliwy, szczyptę cynamonu, łyżeczkę musztardy francuskiej, łyżeczkę miodu i mieszamy. Tym sposobem powstał miodowo-cytrynowy dressing. 
  11. W innej miseczce mieszamy: 2-3 łyżki pestek granatu, kilka orzechów pekan i 2 pomarańcze podzielone na małe kawałki obrane z błonek. Dodajemy dressing i kilka gałązek rukoli, a całość dokładnie mieszamy. Zaraz będziemy jeść!
  12. Na środku talerza układamy obok siebie podłużne porcje czarnej i czerwonej soczewicy. Na czarnej kładziemy łososia w migdałach, na czerwonej łososia w pistacjach. Jest wiele pięknych słów, których moglibyśmy teraz użyć, ale z wrażenia przychodzi nam do głowy jedno – WOW!

Założymy się, że patrzycie na to danie z dumą, i słusznie! Wiemy, jakie to miłe uczucie, bo codziennie jesteśmy tak samo dumni z naszych łososi MOWI. Teraz jedzcie ze smakiem!

  • MOWI – 2 świeże porcje
  • migdały w płatkach – 2 łyżki
  • pistacje – 2 łyżki
  • syrop klonowy – 1 łyżka
  • pomarańcza – 2 sztuki
  • rukola – kilka gałązek
  • granat – 2-3 łyżki
  • orzechy pekan – kilka sztuk
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sok z pomarańczy – 5-6 łyżek
  • cynamon – szczypta
  • cytryna – ½ sztuki
  • oliwa
  • soczewica czerwona – ¼ kubka
  • czosnek – 1 ząbek
  • curry – 1 łyżeczka
  • soczewica czarna – ¼ kubka
  • bekon plastry – 2 łyżki
  • szalotka – 1 łyżeczka
  • syrop klonowy – 1 łyżka
  • sos sojowy – 1 łyżeczka
  • szczypior cienki – 1 łyżeczka
  • kumin – 1 łyżeczka
  • imbir – 1 łyżeczka
  • masło – 1 łyżka
  • pomidory pulpa – 1 kubek
  • sól, pieprz