Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Grillowane papryczki jalapeno z łososiem i mozarellą

Grillowane papryczki jalapeno z łososiem i mozarellą

czy wiecie, dlaczego norwegia to najszczęśliwszy kraj na ziemi? ten przepis wam na to odpowie.

30 min
Czas przygotowania
łatwy
Poziom trudności

Papryczki jalapeno słyną ze swojego pikantnego charakteru, ale w tym przepisie uda nam się go okiełznać. Jesteście ciekawi jak? Poznajcie sposób na grillowaną przekąskę, która wcale nie jest zbyt ostra, a do tego powstaje w kilka chwil. Nasze grillowane papryczki z łososiem podamy z łagodnym, śmietanowo–limonkowym dipem i… uśmiechem na twarzy. Bo są piękne, pyszne i zdrowe!

Przygotowanie

  1. Skórkę limonki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i mieszamy ze śmietaną. I to w zasadzie tyle w kwestii naszego dodatku zwanego dipem. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze.
  2. Papryczki rozcinamy wzdłuż, ale uważamy, żeby zostały w jednym kawałku. Wyciągamy z nich pestki i usuwamy białe błonki – to właśnie te części są najbardziej pikantne. Pro–tip: zanim dotkniecie twarzy po czyszczeniu papryczek, koniecznie umyjcie ręce. Papryczki mają tę magiczną moc, że czasami wystarczy dotknąć się w brodę, żeby rozbolały nas oczy.
  3. Pełni nadziei, że nikt nie łzawi, przechodzimy do łososia MOWI. Z pomocą ostrego noża oddzielamy skórę od ryby. Następne kroimy oczyszczone kawałki łososia w poprzek, na cienkie plasterki (około 0,5 cm grubości).
  4. Pokrojoną rybę nacieramy solą i słodką papryką. Pamiętajcie, żeby nie przesadzić z przyprawami na tym etapie. Powtarzamy to jak mantrę – dosolić zawsze można, w drugą stronę nie da rady.
  5. Nacięte papryczki faszerujemy kawałkami łososia w przyprawach. Wkładamy rybę – na bogato – dopóki nie zabraknie miejsca. Serio! Dodawajcie kawałki łososia i upchajcie go lekko palcem, aż upewnicie się, że kolejny już naprawdę nie wejdzie.
  6. Grillujemy pod przykryciem kilka minut. Jeśli wasz grill nie jest wyposażony w pokrywę, to użyjcie do przykrycia pokrywki z kuchni. Uważajcie tylko na przykrywki z plastikowymi elementami – mogą się stopić.
  7. Po kilku minutach grillowania posypujemy papryczki serem i ponownie zapiekamy chwilę pod przykryciem. I… Wygląda na to, że grillowane papryczki z łososiem są gotowe! Przyznacie sami, że to naprawdę apetyczny widok. Smacznego!

Jeśli przygotowujecie grillowane papryczki z łososiem dla swoich gości, to upewnijcie się, że macie składniki na ewentualną dokładkę. Szybko znikają ze stołu i każdy chce więcej.

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić