Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Faszerowane pieczarki Portobello z łososiem

Przygotowany z MOWI SIGNATURE Gravad Lax
Faszerowane pieczarki Portobello z łososiem

nasze łososie cieszą się przejrzystą, arktyczną wodą. ty ciesz się ich smakiem tam, gdzie ci wygodnie.

30
Czas przygotowania
średni
Poziom trudności

Faszerowane pieczarki portobello z łososiem to znakomity pomysł na ciepłą przekąskę, wykwintne śniadanie czy kolację. Głównym składnikiem są pieczarki o włosko brzmiącej nazwie “portobello”, które są trochę większe od zwykłych pieczarek, mają bardziej wyrazisty, niektórzy mówią że “mięsisty” smak i aromat, a ich kapelusze są ciemnobrązowe. Nie pochodzą bynajmniej – jak nazwa by wskazywała – z Włoch, lecz z Ameryki, co w połączeniu z norweskim łososiem i niezwykłym pomarańczowo-marchewkowym sosem daje naprawdę wyrazisty przepis. Zatem działamy!

Przygotowanie

  1. Myjemy pieczarki. Zaletą portobello jest to, że nie trzeba ich obierać.Nawet gdybyśmy chcieli, to warto wiedzieć, że w ich w skórce jest wiele składników odżywczych, więc zamiast tracić czas, od razu możemy poczuć się fit i zdrowo! 
  2. Oba rodzaje orzechów prażymy na suchej patelni, a następnie dość drobno siekamy. Chcemy przecież, by nasi goście stracili głowę z zachwytu, a nie zęby na zbyt dużych orzechach…
  3. Posiekane orzechy mieszamy z pokrojonym serem mozarella, posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonym plasterkiem łososia. Już czujemy w ustach ten wykwintny smak nietypowego farszu…
  4. … którym jak nazwa wskazuje faszerujemy pieczarki.
  5. Następnie układamy na nich pozostałe plastry łososia.
  6. Wkładamy do nagrzanego wcześniej do 180 st. piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie faszerowane pieczarki portobello z łososiem są właściwie gotowe. 
  7. Teraz przygotowujemy sos marchewkowo-pomarańczowy, który nie tylko cudownie smakuje, ale też pięknie wygląda. Nie musimy chyba dodawać, że jego pomarańczowy kolor doskonale uzupełnia się z wyrazistym kolorem łososia wędzonego na zimno MOWI GRAVAD.
  8. Marchewki gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Zakładamy, że wiecie ile czasu gotować marchewki. Zazwyczaj jest to 15-25 minut. 
  9. Ugotowane marchewki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy masło i sok pomarańczowy.
  10. Wszystko razem zagotowujemy, a następnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  11.  Na sam koniec dodajemy czarnuszkę, która da nam nie tylko ciekawy smak, ale i wygląd sosu.
  12. Faszerowane pieczarki portobello z łososiem podajemy z sosem, który możemy położyć zarówno na wierzchu pieczarek jak i obok. 

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić