Curry rybne z łososiem MOWI - MOWI
Curry rybne z łososiem MOWI
Curry rybne z łososiem MOWI

Obiad

Curry rybne z łososiem MOWI

25 min

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 4 sztuki krewetek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w plastry)
  • 1/4 czerwonej cebuli (pokrojonej w pióra)
  • 1 łyżka trawy cytrynowej (pokrojonej w plastry)
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1,5 łyżki pasty z czerwonej curry
  • 1/2 kubka dyni (pokrojonej w kostkę)
  • 1/4 kubka pomidora
  • 1 kubek ugotowanego ryżu dzikiego
  • 1 ćwiartka limonki
  • kilka listków kolendry
Curry rybne z łososiem MOWI

Jaki kolor powstaje ze zmieszania czerwonego i łososiowego? NiesaMOWIcie apetyczny! Dlatego w tym przepisie na rybne curry użyjemy czerwonej pasty curry i ultra łososiowego łososia MOWI. Zaraz przekonacie się na własne oczy jakie to proste. A jakie pyszne!

Sposób przygotowania:

  1. Żeby nie zniechęcić Was już na początku – coś prostego. Później też będzie prosto, ale inaczej, na razie nasze curry rybne z łososiem wymaga ryby czyli – pokrojenia łososia MOWI w kostki o niewielkich rozmiarach (proponujemy centymetr na centymetr). Rybka gotowa? Super – ale to jeszcze nie koniec.
  2. Do osolonej wody wrzucamy dziki ryż i gotujemy go ile trzeba (zazwyczaj definicja „ile trzeba” jest podana na opakowaniu ryżu, warto skorzystać).
  3. Teraz trudniejsza część łatwego dania. Bierzemy czosnek, cebulę oraz dynię – kroimy je na mniejsze części i wrzucamy na patelnię celem podsmażenia (zapewne na oliwie). Do tego dodajemy trawę cytrynową i pastę curry, bo w końcu robimy curry rybne. I to od razu z łososiem!
  4. Całość transportujemy do większego naczynia i dodajemy mleko kokosowe, pomidory oraz sos rybny. Po wymagającej koordynacji ruchowej czynności, znów coś prostego czyli gotowanie.
  5. Całą robotę wykonuje za nas ogień lub rozgrzana płyta indukcyjna, a my bawimy się doskonale dodając krewetki i pokrojonego wcześniej łososia.
  6. Curry rybne z łososiem gotowe! Jednak nie zapominamy o tym, że połowa smaku to wygląd więc podajemy je na talerzu w towarzystwie ryżu oraz ćwiartki limonki. I rzecz jasna – posypane kolendrą.
  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 4 sztuki krewetek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w plastry)
  • 1/4 czerwonej cebuli (pokrojonej w pióra)
  • 1 łyżka trawy cytrynowej (pokrojonej w plastry)
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1,5 łyżki pasty z czerwonej curry
  • 1/2 kubka dyni (pokrojonej w kostkę)
  • 1/4 kubka pomidora
  • 1 kubek ugotowanego ryżu dzikiego
  • 1 ćwiartka limonki
  • kilka listków kolendry