Soczyste grillowanie MOWI
W przypadku łososia MOWI ta technika kulinarna jest idealna, ponieważ nasz łosoś ma dużą zawartość tłuszczu i soczysty smak, a grill doda mu dymne, wędzone smaki, przez co osiągniemy wyśmienite rezultaty.
Przy tej technice ważne jest, aby pamiętać, że grill musi być nagrzany do wysokiej temperatury, a z drugiej strony łosoś musi być zimny przed pieczeniem, ponieważ szok temperaturowy pomoże nam dobrze zamknąć pory ryby, abyśmy nie utracili wilgoci i smaku. Oczywiście, możemy też użyć wariantu grillowego MOWI posiadającego ochronną MOWIjkę – wtedy ta ochronna torebka zajmie się za nas wszystkim. Jeśli chcemy użyć marynaty, nie zaleca się robienia tego z dużym wyprzedzeniem, ponieważ marynaty, które zawierają sól lub cukier odwadniają mięso i wpłyną na soczystość naszego łososia. Sól i pieprz możemy dodać na chwilę przed grillowaniem.
Dopraw łososia marynatą do smaku i przechowuj w lodówce do czasu ugotowania.
Rozgrzej mocno grill.
Jeżeli grillujesz porcję surową, posól ją, popieprz i posmaruj olejem roślinnym. Dzięki temu nie przywrze do grilla i pozostanie soczysta.
Podstawową techniką grillowania jest grillowanie łososia prosto na ruszcie.
Grilluj łososia skórą do góry, od 3 do 5 minut. Kiedy będzie prawie gotowy, delikatnie przewróć go na drugą stronę. Jeśli przywiera do rusztu, poczekaj jeszcze minutę.
Najlepiej grilluj pod przykryciem.
Ryby nie wolno przegrzać – utrzymaj temperaturę wewnątrz fileta pomiędzy 45 a 50 stopni.
Grilluj łososia 10 minut na każde 3 cm grubości fileta.
Obróć łososia, ale tylko raz! Dzięki temu ryba nie rozpadnie się.
Są też różne inne techniki grillowania:
Łosoś grillowany na desce namoczonej whisky lub wodą będzie wyjątkowo delikatny. Takie grillowanie potrwa około 20 minut.
Łosoś owinięty folią , lub specjalna porcja MOWI BBQ posiadająca ochronną MOWIjkę także będzie grillować się 20 minut – łososia w MOWIjce nie przewracamy na grillu!
Jak wydobyć aromatyczny zapach na grillu gazowym, czy elektrycznym? Użyj aromatycznych drewienek do wędzenia. Połóż je na ruszcie w specjalnym pojemniku. Drewienka możesz też wrzucić bezpośrednio do grilla na węgiel drzewny.
Po zdjęciu łososia z rusztu, odczekaj od 3 do 5 minut. Rozsmakuj się w soczystym, pełnym smaku grillowanym łososiu z chrupiącą skórką.