Perfekcyjne pieczenie MOWI
Pieczenie to technika szeroko stosowana w przypadku ryb takich jak łosoś.. W przypadku łososia najlepiej doprowadzić go do temperatury wewnętrznej między 45°C a 50°C. Przy tego rodzaju przygotowaniu rzadko uzyskuje się chrupiącej skórkę – łososia nie pieczemy tak intensywnie, jak ciasta – dlatego bardzo często najpierw obsmaża się go na patelni, a następnie dopieka w piekarniku.
Możemy też przygotować łososia “w papilotach” czyli z francuskiego „wewnątrz papierowej torby”. Rybę zawija się w natłuszczony papier, folię aluminiową lub papierową torbę wraz z przyprawami, ziołami, i opcjonalnie – warzywami. Ta technika jest idealna dla łososia, ale najlepiej jest użyć specjalnie przygotowanej porcji MOWI do pieczenia z dedykowaną MOWIjką, czyli ochronną torebką, która zachowa jego całą wilgoć i delikatność.
Są dwa główne sposoby pieczenia: bez rękawa, w naczyniu i w rękawie (torbie, MOWIjce, folii).
Zacznijmy od pieczenia w rękawie.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C.
Weź papier do pieczenia, rękaw lub porcję MOWI z MOWIjką
Wybieraj filety, które mają więcej niż 3 cm w najszerszym miejscu.
Do pieczenia nie jest potrzebny tłuszcz. Ale posmaruj łososia olejem roślinnym, to pozostanie soczysty i delikatny.
Zawiń łososia i swoje ulubione zioła w papier do pieczenia. To prosty sposób, na wyjątkowy smak. Możesz także marynować i doprawiać rybę zanim trafi do pieca.
Włóż łososia do piekarnika nagrzanego na 180°C i zmniejsz temperaturę do 80 stopni. Piecz przez 25 minut.
Pieczenie w niskiej temperaturze nie pozbawi łososia składników odżywczych, a łosoś pieczony w papierze będzie bardzo delikatny i pyszny. Teraz pieczenie bez rękawa, bezpośrednio w brytfannie:
Jeżeli pieczesz w naczyniu żaroodpornym, z przypraw wystarczy pieprz i sól, ale jeżeli chcesz, zamarynuj MOWI w ulubionych przyprawach.
Jeśli zależy ci na chrupiącej skórce, przed pieczeniem podsmaż łososia na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Po 30 sekund z każdej strony.
Ręcznikiem papierowym osusz łososia z nadmiaru wilgoci.
Ułóż kawałki łososia w naczyniu i dodaj ulubione zioła. Na rybie ułóż kawałek masła klarowanego.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
Ryby nie wolno przegrzać! Utrzymuj temperaturę w środku fileta od 45 do 50 stopni. Możesz ją sprawdzać termometrem kuchennym.
Jeszcze jedna rada. Nie obracaj i nie ruszaj łososia w trakcie pieczenia. Ten smak jest warty chwili cierpliwości.
Podsmażony i upieczony łosoś zaskoczy cię chrupiącą skórką i delikatnym, soczystym środkiem. Pycha!