Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Idealne smażenie MOWI

sałatka do łososia

Smażenie jest techniką szeroko stosowaną w przypadku różnych ryb i jak najbardziej powinniśmy z niej korzystać w przypadku łososia. Jest to technika kulinarna polegająca na smażeniu łososia w bardzo gorącym tłuszczu w celu uzyskania chrupiącej powierzchni, pozostawiając w środku wszystkie soki i aromaty. Istnieje parę technik smażenia: tzw. zwykłe, czyli na tłuszczu, bez tłuszczu, sauteing, czyli w tłuszczu z przyprawami i wreszcie – smażenie na głębokim ojelu. Nie przesadzajmy z czasem smażenia!

Zacznijmy od najprostszej techniki:

Przygotuj filety z łososia o  grubości ok. 3 cm.

Wyjmij łososia z lodówki na 20 minut przed smażeniem.

Osusz papierowym ręcznikiem, żeby nie przyklejał się do patelni.

Dopraw go solą i pieprzem.

Jeżeli chcesz, żeby skóra się nie skurczyła, możesz zrobić z niej nacięcia ostrym nożem.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę oleju (potem zredukujesz ogień).

Połóż łososia na patelni, skórą do dołu.

Aby skóra łososia nie skurczyła się, dociśnij go do patelni szpatułką kuchenną przez 30 sekund.

Uwaga! nie przegrzej ryby – najlepiej sprawdź wnętrze fileta termometrem kuchennym, utrzymuj temperaturę wewnątrz między 45 a 50 stopni Celsjusza.

Po 3, 4 minutach albo wtedy, gdy łosoś będzie w ⅔ usmażony – przewróć go, i dosmaż od góry

Uwaga! nie przewracaj łososia za szybko, bo się rozpadnie. Usmażony łosoś sam “odejdzie” od patelni.

Jeżeli chcesz mieć chrupiącą skórkę z każdej strony, zwiększ ogień i dosmaż boki łososia.

Smacznego!

A teraz chwilkę o innych technikach smażenia:

Łososia możemy smażyć na suchej patelni, bo jest bogaty w naturalne tłuszcze. Ryba smażona bez dodatku tłuszczu będzie mieć głęboki smak, i chrupiącą skórkę.

Masło dodaje aromatu. Dodaj je razem z ziołami w trakcie smażenia i polewaj nim rybę, dopóki nie będzie gotowa. To jest właśnie technika sauteingu. W tej technice nie odwracamy ryby na drugą stronę.

Łosoś świetnie smakuje smażony w głębokim tłuszczu. Pokrój go na małe kawałki, obtocz w panierce i bardzo dobrze rozgrzej dużą ilość oleju.

Pysznie, idealnie – soczysty, smażony łosoś MOWI  z pyszną, chrupiącą skórką.

 

Więcej artykułów

#porady na naszym Blogu

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić