

Impreza
Zupa regenerująca z łososiem MOWI
30 min
Gotowania
2
Porcje

- MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
- 1/2 szt. posiekanej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 0,5l bulionu warzywnego
- 2-3 szt. otartych ogórków kiszonych + 1 kubek soku z ogórków
- 1/2 kubka ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki selera pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki marchwi pokrojonej w kostkę
- 1-2 szt. liści laurowych
- 1-2 szt. ziela angielskiego
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 0,1 kg polędwicy z dorsza pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka kopru posiekanego

Moglibyśmy tu napisać, że to pyszna i pożywna zupa, która rozgrzewa i stawia na nogi, i oczywiście byłaby to prawda. Ale powiedzmy sobie to wprost, pod hasłem zupa regenerująca kryje się nasz autorski sposób na kaca. Nasi niezależni eksperci próbowali wielu metod i zgodnie uznają, że zupa z łososiem jest w ścisłej czołówce pod względem skuteczności i wygrywa smakiem.
Sposób przygotowania:
- Na początek coś na tłusto czyli – podsmażanie cebuli. Rzecz jasna na oliwie – gdyby ktoś z Was jeszcze nie do końca ogarniał otaczającą go rzeczywistość.
- Do niej dodajemy obrane i pokrojone w kostkę albo jakkolwiek ziemniaki, marchew, selera, ziele angielskie i liść laurowy. Patrzymy jak całość się smaży i od czasu do czasu, leniwie przewracamy na drugą stronę tak żeby spiekło się równomiernie.
- Kiedy dokonamy już tego, skomplikowanego dziś, dzieła – czas przełożyć całość do większego naczynia, które zalejemy bulionem warzywnym. I będziemy gotować, a właściwie będzie gotował się sam a my będziemy mieli czas na patrzenie w niesprecyzowaną dal lub przypominanie sobie nocnych dokonań (oklaski). Zupa regeneracyjna właśnie zaczyna materializować się na naszych oczach.
- Do gotującego się bulionu dodajemy ogórki kiszone, wcześniej lekko starte (lepiej kupić więcej, ogórki mają tak doskonały smak…) oraz sok z ogórków. Całość doprawiamy śmietanką i, patrząc w dowolnie wybrany punkt, gotujemy.
- Łososia MOWI i dorsza kroimy w kostkę – to także świetna odpowiedź na to, co jeść w Sylwestra? Obie rybki wrzucamy do gotującego się wywaru i nasza zupa na kaca jest już prawie gotowa.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem, a potem w celach zachowania godności i ulepszeń wizualnych posypujemy koperkiem i różowym pieprzem. Ten ostatni punkt ma znaczenie w gruncie rzeczy tylko i wyłącznie autosugestywne ale i tak warto go wykonać – od razu poczujecie się lepiej, a zupa regeneracyjna dopiero przed Wami!
Smacznego i nie zastanawiajcie się czy było warto. Było! A na jutro polecamy zupę piwną z serem cheddar i cygaretkami z ciasta filo i łososia z paprykowymi chipsami i salsą 😉

- MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
- 1/2 szt. posiekanej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 0,5l bulionu warzywnego
- 2-3 szt. otartych ogórków kiszonych + 1 kubek soku z ogórków
- 1/2 kubka ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki selera pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki marchwi pokrojonej w kostkę
- 1-2 szt. liści laurowych
- 1-2 szt. ziela angielskiego
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 0,1 kg polędwicy z dorsza pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka kopru posiekanego