Zupa krem z pieczonych buraków i gruszki z łososiem
Zupa krem z pieczonych buraków i gruszki z łososiem

Święta

Zupa krem z pieczonych buraków i gruszki z łososiem

90 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco

buraki (średniej wielkości)  – 4 sztuki 

gruszka – 2 sztuki (pokrojone w kostkę bez pestek)

cebula – 1 mała sztuka (pokrojona w kostkę)

świeży tymianek  – 1 łyżeczka (posiekany)

bulion – warzywny 0,4 l

sok z buraków – 0,2 l

oliwa – do smażenia

sól, pieprz

Zupa krem z pieczonych buraków i gruszki z łososiem

Spróbujcie naszej przepysznej wariacji na temat klasycznego, świątecznego barszczu. Obiecujemy, że zupa krem z buraków i łososia przełamana nutą gruszki to będzie przebój na Waszych stołach! Doskonale sprawdzi się nie tylko od święta – pod warunkiem, że lubicie zachwycać siebie i swoich gości bezbłędnie aksamitnym smakiem.

Sposób przygotowania:

  1.     Buraki porządnie szorujemy pod bieżącą wodą i suszymy. Większe sztuki możemy śmiało przekroić na pół. Zawijamy je w folię aluminiową i układamy na blasze do pieczenia. 
  2.     Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200o C i pieczemy, aż buraki będą miękkie. Możemy się spodziewać, że nastąpi to po około 60 minutach, ale dla pewności sprawdzamy widelcem. 
  3.     W trakcie pieczenia mamy czas, żeby zająć się przygotowaniem bulionu warzywnego. Skorzystajcie z ulubionego przepisu albo zapytajcie o radę kogoś, kto wzbudza u Was kulinarny respekt. Przy okazji pochwalcie się przepisem na nasz krem z buraków. 
  4.     Obieranie upieczonych buraków to łatwizna – skóra praktycznie sama z nich schodzi. Nieco trudniejsza może się okazać walka z kolorem buraków na naszych dłoniach, dlatego polecamy rękawiczki. A obrane buraki kroimy w kostkę. 
  5.     Gruszkę i cebulę też kroimy w kostkę. Z myślą o nich sięgamy po patelnię i rozpalamy pod nią średni ogień. Niech się nagrzeje, bo zimna w niczym nam nie pomoże. 
  6.     Wlewamy oliwę na patelnię i smażymy cebulę na małym ogniu, dopóki się nie zeszkli. Powinna nabrać złotego koloru i zacząć błyszczeć prawie tak samo, jak świąteczne dekoracje u sąsiada. 
  7.     Do cebuli dodajemy pokrojone buraki i gruszkę. Smażymy wszystko kilka minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Czas smażenia poznamy po miękkości gruszki – chcemy, żeby była miękka. 
  8.     Zawartość patelni przerzucamy do garnka. Dodajemy połowę posiekanego tymianku, sok z buraków i bulion. Blendujemy na gładki krem, w międzyczasie doprawiając do smaku solą i pieprzem. 
  9.     Krem z buraków podajemy w tych talerzach, które trzymamy na specjalne okazje. Na wierzchu układamy kawałki łososia MOWI i posypujemy resztą świeżego tymianku. Zrobiło się wystawnie – od razu widać, że to Święta 😊

Smacznego!

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco

buraki (średniej wielkości)  – 4 sztuki 

gruszka – 2 sztuki (pokrojone w kostkę bez pestek)

cebula – 1 mała sztuka (pokrojona w kostkę)

świeży tymianek  – 1 łyżeczka (posiekany)

bulion – warzywny 0,4 l

sok z buraków – 0,2 l

oliwa – do smażenia

sól, pieprz