Zupa krem z chrzanu z łososiem wędzonym
Zupa krem z chrzanu z łososiem wędzonym

Wielkanoc

Zupa krem z chrzanu z łososiem wędzonym

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

paluszki grissini – kilka sztuk

czarnuszka – 1 łyżeczka

chrzan – 5-6 łyżek

jabłko – 3 sztuki (pokrojone w kostkę)

cebula – 2 sztuki (pokrojona w kostkę)

ziemniak – 1 sztuka (obrany i pokrojony w kostkę)

masło – 2 łyżki

bulion warzywny – 1 litr

śmietanka 30% – 1 kubek

sól, pieprz – do smaku

Zupa krem z chrzanu z łososiem wędzonym

Ten przepis to nasze wielkanocne życzenia. Dlaczego? Bo MOWI to wszystko, co najlepsze! Przede wszystkim dużo zdrowia i szczęścia. Niech spełnią się Wasze kulinarne marzenia o idealnym daniu. Tym razem w tej roli wystąpi krem z chrzanu z dodatkiem wędzonego łososia. Ta przepyszna zupa sprawi wszystkim dużo zdrowej przyjemności i odrobinę odświeży wizerunek wielkanocnego stołu.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Ogień pod patelnią powinien być umiarkowany – i cebulę, i masło można łatwo spalić. Uważamy, żeby tak się nie stało i mieszamy, aż cebula się ładnie zeszkli.  
  2. Naszą złocisto-szklistą cebulę przerzucamy do garnka. Dodajemy pokrojone jabłka, wcześniej ugotowanego i pokrojonego ziemniaka oraz chrzan.
  3. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu. Znak, że jest gotowe da nam ziemniak – będzie miękki. (Do przygotowania bulionu użyjcie swojego ulubionego przepisu, np. tego od babci).
  4. Miękki ziemniak w bulionie tylko czeka na śmietankę. Tym razem możemy ją dodawać bez obaw i stresu. Nawet jeśli się trochę zwarzy, to sprawę załatwi blender.  Miksujemy zawartość garnka na gładki krem z chrzanu. 
  5. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Smak chrzanu jest na tyle intensywny, że te dwie podstawowe przyprawy zupełnie wystarczą do dopieszczenia zupy. Zupy, która jest już gotowa! 
  6. Świąteczny krem z chrzanu podajemy z łososiowymi grissini. Zawijamy plastry łososia na chrupiące paluszki i posypujemy czarnuszką. To nasz szybki sposób na spektakularny dodatek do prostego dania. MOWI ma smak, któremu możecie zaufać.

Zatem smacznego!

kto bardziej kocha naturę…? turyści, naturyści czy norwescy rybacy?

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

paluszki grissini – kilka sztuk

czarnuszka – 1 łyżeczka

chrzan – 5-6 łyżek

jabłko – 3 sztuki (pokrojone w kostkę)

cebula – 2 sztuki (pokrojona w kostkę)

ziemniak – 1 sztuka (obrany i pokrojony w kostkę)

masło – 2 łyżki

bulion warzywny – 1 litr

śmietanka 30% – 1 kubek

sól, pieprz – do smaku