

Święta
Tatar z łososia MOWI z grzankami razowymi
20 min
Gotowania
2
Porcje

- MOWI Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
- 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka pokrojonego na drobną kostkę ogórka
- 1/2 łyżeczki sezamu czarnego
- 1/4 łyżeczki posiekanego czerwonego chili
- 1/4 łyżeczki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
- 8 sztuk grzanki razowej

Przygotowanie naszej wersji tego dania nie będzie stanowiło problemu nawet dla początkujących kuchmistrzów. Tatar z łososia, rzecz jasna, przede wszystkim potrzebuje łososia MOWI – wędzonego i świeżego. A oprócz tego kilku dodatków, które dodadzą mu smaku i stylu.
Sposób przygotowania:
- Na początek wybitnie proste zadanie: posiekanie łososia MOWI (tak jak wspominaliśmy wędzonego i świeżego).
- Kolejny krok również nie wymaga wielkich umiejętności ale możemy go wykonać na dwa sposoby:
a) Posiekanego łososia MOWI mieszamy z cebulą, ogórkiem, chili i sezamem oraz doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym dokładnie tak, jak lubimy.
b) Dajemy wybór naszym gościom i wymienione w przepisie składniki umieszczamy na talerzyku obok posiekanej ryby, tak żeby sami wybrali ilość i proporcje dodatków które uświetnią smak łososia MOWI przygotowanego jako tatar z łososia. - Trzeci krok jest równie prosty co dwa poprzednie: przygotowanie grzanek – czyli wstawienie ich do odpowiedniego urządzenia lub przysmażenie na patelni (można przyciąć je w fantazyjne kształty!).
- Gotowe? Jeżeli tak, to tatar z łososia jest również gotowy! Posiekanego i doprawionego łososia MOWI układamy na grzankach lub obok nich i zajadamy się do woli!
Koniecznie dajcie znać, jak smakował Wam nasz tatar z łososia! Spróbujcie też w wersji z pistacjami, awokado, ogórkiem i czarnym kawiorem. I pamiętajcie – produktów z przepisu wystarczy tylko na dwie porcje więc może warto od razu zrobić więcej? Szczególnie, jeśli spodziewacie się gości, na pewno poproszą o dokładkę.

- MOWI Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
- 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka pokrojonego na drobną kostkę ogórka
- 1/2 łyżeczki sezamu czarnego
- 1/4 łyżeczki posiekanego czerwonego chili
- 1/4 łyżeczki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
- 8 sztuk grzanki razowej