Szaszłyki z łososia
Szaszłyki z łososia

Impreza

Szaszłyki z łososia

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

SKŁADNIKI

MOWI PURE Świeża porcja – 2 sztuki

papryka chili marynowana – 3 sztuk

cebula czerwona – 3 sztuki

limonka – kilka plastrów 

awokado – 1 sztuka

sól, pieprz – do smaku

SAŁATKA Z DRESSINGIEM

sałata – mieszanka 200 gr.

oliwa – 3 łyżki

syrop z agawy – 1 łyżka

musztarda dijon – 1 łyżeczka

cytryna – 1 łyżka (sok)

 

SOS Z AWOKADO 

awokado – 1 sztuka

jogurt naturalny – 2 łyżki

limonka – 1 łyżka soku

kolendra – kilka listków do smaku

Szaszłyki z łososia

Szaszłyki to potrawa bardzo smaczna, prosta, efektowna i możliwa do zrobienia w każdym momencie, kiedy masz apetyt na łososia w nietypowej formie. Wiemy, że wielu osobom kojarzą się z sezonem grillowym w lato, zapachem dymu, plażą, jeziorem, lasem… Więc skoro jesteśmy przy zieleni, to proponujemy, by podawać je z sałatką i sosem z awokado. Wtedy mamy zieleni pod dostatkiem. Miejmy też w pamięci, że szaszłyki z łososia to takie danie pomiędzy obiadem, kolacją, a przekąską. Niezależnie więc, o jakiej porze dnia o nich zamarzysz, a posiadasz patelnię grillową lub piekarnik – myślisz i o rany, tak nagle? – już masz.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia porcjujemy na dużą kostkę i nacieramy solą. Jeżeli kawałki będą za małe, rozpadną się, i nie udadzą się nam szaszłyki z łososia. Jeżeli będą za duże – łosoś wolniej się upiecze.
  2. Kawałki łososia nabijamy na patyczki szaszłykowe naprzemiennie z papryczkami chilli (dla tych mniej odważnych –  ze zwykłą papryką – bardziej odważni mogą przekładać łososia całymi papryczkami habanero), cebulą – najlepiej szalotką i limonką pokrojoną w plastry. Brzmi to jak szalony pomysł, ale uwierzcie – grillowana limonka jest baaardzo smaczna!
  3. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st.C kilkanaście minut, lub smażymy na patelni grillowej lub na grillu – wtedy przekładamy w momencie, gdy łosoś sam zacznie “odchodzić” od rusztu – nie wcześniej!
  4. Z oliwy, syropu agawy, musztardy i soku z cytryn robimy dressing i mieszamy ze swoją ulubioną mieszanką sałatkową – ten sos pasuje do wszystkiego!
  5. Bierzemy się teraz za pyszny sos z awokado, miksując awokado, jogurt, sok z limonki i kolendrę do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Na koniec oczywiście doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Sosem z awokado smarujemy szaszłyki z łososia – są gotowe!

Jeżeli są to Wasze pierwsze w życiu szaszłyki z łososia i byliście przedtem trochę zieloni, to gwarantujemy, że sos z awokado zrobi tutaj doskonałą, kulinarną  robotę. A sałatka dopełni nie tylko smak, bo wiadomo, że zieleń ulubionej mieszanki sałatkowej to podstawa piramidy żywieniowej.

na miłość do natury norwedzy mówią “friluftsliv”. my mówimy na nią “mowi”

SKŁADNIKI

MOWI PURE Świeża porcja – 2 sztuki

papryka chili marynowana – 3 sztuk

cebula czerwona – 3 sztuki

limonka – kilka plastrów 

awokado – 1 sztuka

sól, pieprz – do smaku

SAŁATKA Z DRESSINGIEM

sałata – mieszanka 200 gr.

oliwa – 3 łyżki

syrop z agawy – 1 łyżka

musztarda dijon – 1 łyżeczka

cytryna – 1 łyżka (sok)

 

SOS Z AWOKADO 

awokado – 1 sztuka

jogurt naturalny – 2 łyżki

limonka – 1 łyżka soku

kolendra – kilka listków do smaku