Smażony łosoś ze szparagami z grilla
Smażony łosoś ze szparagami z grilla

Grill

Smażony łosoś ze szparagami z grilla

30 MIN

Gotowania

4

Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.– 2 opakowania

oliwa – 1 łyżka

pistacje – 1 łyżka (posiekane)

miód – 1 łyżka

ocet balsamiczny – 1 łyżeczka

szparagi – kilka sztuk

masło – 1 łyżka

skórka z cytryny – 1 łyżeczka

sól, pieprz – do smaku

 

sos tatarski z różowym pieprzem:

kapary – 1 łyżka (posiekane)

ogórek kiszony – 1 sztuka (pokrojony w drobną kostkę)

czerwona cebula – 1/2 sztuki (posiekana)

ocet winny – 1 łyżka

majonez – 1 kubek

natka pietruszki – 1 łyżeczka (posiekana)

sól, pieprz – do smaku

różowy pieprz – 1 łyżeczka

Smażony łosoś ze szparagami z grilla

Co roku to samo – sezon na szparagi dopada nas znienacka i równie niespodziewanie się kończy. Żeby go nie przegapić i w pełni wykorzystać, warto mieć w pogotowiu przepis na szybkie i pyszne danie sezonowe. Mamy to! Smażony łosoś ze szparagami z grilla i pistacjami to letnia klasyka w zupełnie odMOWIonym wydaniu. A do tego zaskakująco różowy sos tatarski. Wspaniałości!

Sposób przygotowania:

  1. Łososia nacieramy solą i pieprzem z obu stron. Złota zasada używania soli głosi, że na początku lepiej użyć połowy planowanej ilości. Dosolić można zawsze, w drugą stronę niestety to nie działa. 
  2. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oliwy i smażymy porcje łososia MOWI z obu stron – po 3 minuty z każdej. Tłuszcz powinien mieć wysoką temperaturę (ok. 160-180 stopni), w przeciwnym ryba będzie się gotować i przyklejać do patelni. 
  3. Usmażonego łososia układamy w naczyniu żaroodpornym. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i podpiekamy rybę przez kilka minut (około 5). Musimy uważać, żeby nie przesuszyć łososia. Podpiekany odpowiednio krótko pozostanie idealnie soczysty oraz zachowa najwięcej smaku.
  4. Kiedy łosoś się piecze, mamy czas, żeby przygotować dodatki. Drobno siekamy pistacje oraz mieszamy miód i ocet. Końcówki upieczonego łososia smarujemy tą słodko-kwaśną mieszanką oraz posypujemy pistacjami.
  5. Zabieramy się za szparagi – myjemy je i osuszamy, a następnie odłamujemy twarde końce łodyg. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przygotowane warzywa. Grillujemy od 5 do 8 minut, od czasu do czasu obracając.
  6. Pod koniec grillowania szparagów dorzucamy na patelnię masło i startą skórkę z cytryny. To prosty trik na fajne podkręcenie ich smaku, dzięki któremu łosoś ze szparagami będzie jeszcze lepszy.
  7. Wszystkie składniki sosu tatarskiego (oprócz różowego pieprzu) mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, a w końcu posypujemy różowym pieprzem. 
  8. Smażony łosoś ze szparagami jest już gotowy do podania, a my nie możemy się już doczekać. Wybieramy ulubione talerze, obok ryby układamy grillowane szparagi i nie zapominamy o sosie tatarskim. 

Smacznego!

wybraliśmy te kawałki łososia specjalnie dla ciebie. podpisano: norwescy rybacy

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.– 2 opakowania

oliwa – 1 łyżka

pistacje – 1 łyżka (posiekane)

miód – 1 łyżka

ocet balsamiczny – 1 łyżeczka

szparagi – kilka sztuk

masło – 1 łyżka

skórka z cytryny – 1 łyżeczka

sól, pieprz – do smaku

 

sos tatarski z różowym pieprzem:

kapary – 1 łyżka (posiekane)

ogórek kiszony – 1 sztuka (pokrojony w drobną kostkę)

czerwona cebula – 1/2 sztuki (posiekana)

ocet winny – 1 łyżka

majonez – 1 kubek

natka pietruszki – 1 łyżeczka (posiekana)

sól, pieprz – do smaku

różowy pieprz – 1 łyżeczka