Smażony łosoś z sałatką z ananasa, mango, awokado i ryżem
Smażony łosoś z sałatką z ananasa, mango, awokado i ryżem

Obiad

Smażony łosoś z sałatką z ananasa, mango, awokado i ryżem

15 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI PURE świeży – 2 sztuki 250 g

sambal oelek (pasta z chili) – 1 łyżka

sos sojowy – 1 łyżeczka

0lej – 1 łyżka

ananas – 1/2 kubka (pokrojony w kostkę)

mango – 1/2 kubka (pokrojony w kostkę)

awokado – 1/2 kubka (pokrojony w kostkę)

chili – 1 łyżeczka (pokrojone w plastry)

kolendra – 1 łyżka (posiekana)

ryż – 200g

sól

Sos:

limonka (sok) 1 łyżka

miód 1 łyżka 

syrop klonowy 1 łyżka
imbir 1/2 łyżeczki (starty)

Smażony łosoś z sałatką z ananasa, mango, awokado i ryżem

Ananas robi coraz większą karierę w świecie łososia. Po tym, jak na zawsze podzielił miłośników pizzy na dwa obozy postanowił zacząć wszystko od nowa. Spotkał awokado i mango, i właśnie tak powstała najbardziej słoneczna sałatka świata. MOWI od razu ją zauważył. Pasuje idealnie do łososia MOWI wysmażonego niczym skandynawski turysta w tropikalnym słońcu. Tworzą doskonały skład, który chcesz zaprosić na obiad. Zrób to z tym przepisem!

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie tego dania rozpoczniemy od ugotowania ryżu. Wrzućmy go do wrzątku i gotujmy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jeżeli jesteście zakochani, a łosoś i sałatka z ananasem to Wasz pomysł na randkę, nie przesólcie wody 😉
  2. Po ugotowaniu przelewamy ziarenka ryżu zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. W przeciwnym razie mogą się zrobić zbyt miękkie.  
  3. W międzyczasie mamy chwilę na przygotowanie marynaty do łososia. W małym naczyniu mieszamy sos sojowy i sambal oelek. Obtaczamy kawałki łososia z każdej strony w marynacie i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby załapał nutkę pikanterii.
  4. Kiedy łosoś dochodzi (a raczej dopływa) w marynacie, my zabieramy się za dressing do sałatki. Imbir ścieramy na tarce i mieszamy z sokiem z limonki. Dodajemy miód, syrop klonowy i ponownie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  5. Mango, awokado i ananasa kroimy w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm, dodajemy odrobinę chili posiekaną kolendrę oraz połowę sosu i mieszamy. Dodajemy resztę dressingu i znowu mieszamy. Sałatka z ananasem jest nie tylko pyszna, ale także łatwa do zrobienia!
  6. Czas na naszego głównego bohatera. Zamarynowanego łososia smażymy na patelni. Zaczynamy od skórki, aby była złocista i chrupiąca. Po 3 minutach obracamy go na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. 
  7. Usmażonego łososia układamy na ryżu. Na swoją kolej doczekała się też sałatka z ananasem, mango oraz awokado – niech się rozgości na talerzu. Podziwiamy przez chwilę piękną kompozycję kolorów. Tylko nie dajmy łososiowi wystygnąć 🙂

No to smacznego! 

 

MOWI PURE świeży – 2 sztuki 250 g

sambal oelek (pasta z chili) – 1 łyżka

sos sojowy – 1 łyżeczka

0lej – 1 łyżka

ananas – 1/2 kubka (pokrojony w kostkę)

mango – 1/2 kubka (pokrojony w kostkę)

awokado – 1/2 kubka (pokrojony w kostkę)

chili – 1 łyżeczka (pokrojone w plastry)

kolendra – 1 łyżka (posiekana)

ryż – 200g

sól

Sos:

limonka (sok) 1 łyżka

miód 1 łyżka 

syrop klonowy 1 łyżka
imbir 1/2 łyżeczki (starty)