

Obiad
Smażony łosoś z bobem i lekką sałatką
30 MIN
Gotowania
2
Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
sól, pieprz – do smaku
oliwa – 1 łyżka
bób – 100 g
groszek – 100 g
groszek cukrowy – 100 g
masło – 100 g
sałatka z oliwą koperkową:
mieszanka sałat – 2 kubki
cytryna – 1/4 sztuki (sok)
koperek – 1 pęczek
oliwa – 1/4 kubka

Nawet jeśli za oknem dopiero wiosna, to już za chwilę na Waszych talerzach będzie królować lato! Smażony łosoś z bobem i groszkiem to słoneczna eksplozja smaku i witamin. Palone masło otuli nasze danie kremowym smakiem, a sałatka z koperkową oliwą będzie orzeźwiająca niczym zimna lemoniada!
Sposób przygotowania:
- Warzywa gotujemy w osolonej wodzie – muszą być al dente. Przydadzą się dwa garnki, bo groszek wrzucamy do wrzątku, a bób zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie. Wodę na bób można dodatkowo posłodzić jedną łyżeczką cukru.
- Warzywa gotujemy na małym ogniu, najlepiej pod przykrywką. Na bieżąco sprawdzamy ich miękkość, żeby się nie rozgotowały. Groszkowi powinny wystarczyć 2-3 minuty we wrzątku. Bób to twardszy zawodnik – będzie potrzebował około dziesięciu.
- Ugotowane al dente warzywa odcedzamy i hartujemy, żeby zatrzymać proces gotowania. Najłatwiej przelać je zimną wodą na sitku. Bób obieramy.
- W małym rondelku, na małym ogniu rozgrzewamy masło, cały czas mieszając. Gdy zacznie się pienić, na dnie pojawi się brązowa substancja. To efekt karmelizacji białek i tłuszczu. Powinniśmy też poczuć orzechowy aromat.
- Odlewamy spieniony tłuszcz na patelnię, a brązowe skaremelizowane masło zostawiamy w rondelku. Na patelnię z tłuszczem dorzucamy warzywa i lekko je podsmażamy.
- Smażony łosoś z bobem i groszkiem smakuje perfekcyjnie – przygotowanie dodatków to tylko formalność. Koperek myjemy i osuszamy. Miksujemy go z oliwą i przecedzamy przez gazę lub filtr od kawy. Sałatę mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą – sałatka gotowa.
- Porcje łososia MOIW kroimy na plastry o grubości około 1 centymetra. Nacieramy je solą i pieprzem. Na tym etapie lepiej nie przesadzać z przyprawami – dosolić można zawsze.
- Pod patelnią rozpalamy średni ogień, a na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Łososia MOWI smażymy z obu stron – po minucie na każdej stronie. Podajemy z zielonymi warzywami i sałatką.
Smacznego!
Łosoś smażony z bobem i groszkiem to najlepszy dowód na to, że do przygotowania pysznego, zdrowego i pięknego dania wystarczy kilka chwil i kilka składników. To niewiele, biorąc pod uwagę TEN smak. Sprawdź nasze inne przepisy i odkryj dobro ukryte w każdym kęsie MOWI.

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
sól, pieprz – do smaku
oliwa – 1 łyżka
bób – 100 g
groszek – 100 g
groszek cukrowy – 100 g
masło – 100 g
sałatka z oliwą koperkową:
mieszanka sałat – 2 kubki
cytryna – 1/4 sztuki (sok)
koperek – 1 pęczek
oliwa – 1/4 kubka