Smażony łosoś z czarną soczewicą i sałatką z pikli
Smażony łosoś z czarną soczewicą i sałatką z pikli

Obiad

Smażony łosoś z czarną soczewicą i sałatką z pikli

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.

soczewica – 0,5 kubka + woda – 1 kubek

orkisz – 2-3 łyżki + woda 0,5 kubka

natka pietruszki – 1 łyżka (posiekana)

koperek – 1 łyżka (posiekany)

dymka – 1 łyżka (posiekana)

słonecznik – 2 łyżki ziaren 

masło – 2 łyżki

sól, pieprz

 

Sałatka z piklami:

rzodkiewki – 2-3 sztuki (pokrojone w plastry lub ćwiartki)

ogórek – kilka sztuk (plastry ze skórą)

ocet winny – 9 łyżek

woda – 3 łyżki

cukier – 1 łyżka

gorczyca – kilka ziaren

koperek – 1 łyżeczka (posiekany)

Smażony łosoś z czarną soczewicą i sałatką z pikli

Jaka jest najlepsza pora na smażonego łososia? Pora obiadowa! Z tym przepisem łosoś z czarną soczewicą wjedzie na Wasze stoły w naprawdę brawurowym stylu. Będzie smacznie, będzie zdrowo, apetycznie oraz kolorowo! Sałatka z pikli nada naszemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Gwarantujemy, że jedyne pytania jakie pojawią się przy stole to pytania o dokładkę.

Sposób przygotowania:

  1. Przepis na sałatkę z pikli jest niezwykle prosty, ale ma jeden haczyk. Pikle potrzebują 2-3 dni w lodówce, zanim będziemy mogli z nimi cokolwiek zrobić. Godzimy się z tym faktem i gotujemy wodę z octem, cukrem i gorczycą. Płyn studzimy i zalewamy osobno ogórka, osobno cebulę i osobno rzodkiewki. Pozostawiamy na wspomniane 2-3 dni w lodówce.
  2. Teraz dobra wiadomość – czarnej soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Wystarczy wypłukać ją pod bieżącą wodą, odsączyć na sitku i wrzucić do garnka. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. 

Pamiętamy, że soczewicę gotuje się w proporcjach: jedna część soczewicy na dwie części wody. Najlepiej szybko doprowadzić ją do wrzenia, następnie przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż zmięknie. 

  1. Orkisz także gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Sposób gotowania jest bardzo prosty: na nasze 3 łyżki ziaren wystarczy pół kubka wody. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 60 minut, aż ziarna pękną i całkowicie wchłoną wodę.
  2. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę mieszamy z równie ugotowanym i odcedzonym orkiszem. Jak się pewnie domyślacie, nieocenioną pomocą będzie durszlak lub sitko. Do ziaren dodajemy dwie łyżki masła i mieszamy do jego rozpuszczenia. 
  3. Masło nie tylko sprawi, że ziarna soczewicy i orkiszu nie będą się sklejać. Zapewni im także apetyczny, perłowy połysk. Na jego tle świetnie wypadną nasze świeże zioła – pietruszka, koperek i dymka. Siekamy i dodajemy, dorzucamy także ziarna słonecznika.
  4. Przenosimy się na patelnię, bo będziemy na niej smażyć łososia. Najpierw rozgrzewamy olej. Łososia układamy go skórą do dołu, a po około 3-4 minutach obracamy i smażymy jeszcze około minuty. Po przełożeniu na talerz łosoś jeszcze chwilę dochodzi, więc nie należy go trzymać na patelni zbyt długo – zrobi się suchy.
  1. Na koniec nie zapominamy o naszych piklach. Odsączamy je zaprawy i mieszamy z koperkiem. Tak powstała sałatka i danie, na które czekaliśmy 3 dni. Było warto, bo łosoś z czarną soczewicą to kulinarny strzał w dziesiątkę!

czy wiecie, dlaczego norwegia to najszczęśliwszy kraj na ziemi? ten przepis wam na to odpowie.

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.

soczewica – 0,5 kubka + woda – 1 kubek

orkisz – 2-3 łyżki + woda 0,5 kubka

natka pietruszki – 1 łyżka (posiekana)

koperek – 1 łyżka (posiekany)

dymka – 1 łyżka (posiekana)

słonecznik – 2 łyżki ziaren 

masło – 2 łyżki

sól, pieprz

 

Sałatka z piklami:

rzodkiewki – 2-3 sztuki (pokrojone w plastry lub ćwiartki)

ogórek – kilka sztuk (plastry ze skórą)

ocet winny – 9 łyżek

woda – 3 łyżki

cukier – 1 łyżka

gorczyca – kilka ziaren

koperek – 1 łyżeczka (posiekany)