

Walentynki
Słodkie i słone naleśniki z łososiem MOWI dla dwojga
30 MIN
Gotowania
2
Porcje

ciasto na naleśniki:
- mąka pszenna – 1/2 kubka
- mleko – 1,5 kubka
- jajko – 1 sztuka
- olej – 2 łyżki
- sól – szczypta
- chlorella – 1 łyżeczka
słodkie naleśniki:
- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno DOBRA PARA – czarnuszka
- naleśniki zielone – 2-3 sztuki
- serek śmietankowy – 2 łyżki
- ekstrakt z wanilii – 3 krople
- skórka cytryny – 1 łyżeczka, drobno starta
- truskawki – 2 sztuki
wytrawne naleśniki:
- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno DOBRA PARA – komosa
- naleśniki naturalne – 2-3 sztuki
- rzepa arbuzowa – 6 cienkich plasterków
- granat pestki – 3 łyżki
- oliwa z pierwszego tłoczenia – 1 łyżeczka
- musztarda Dijon – 1/2 łyżeczki
- miód – 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny –1 łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku

Zapowiada się prawdziwa naleśnikowa uczta! Może być romantycznie, może być po koleżeńsku. Bo to przepis na naleśniki dla dwojga, ale… przynajmniej jedna z tych dwóch osób powinna być skora do odkrywania nowych smaków. Bo będzie jadła naleśniki z łososiem na słodko. Proponujemy ten eksperyment z ogromnym spokojem, bo wiemy, że będzie udany. Serio, czeka Was dobra zabawa i pyszne jedzenie!
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta na nasze słodko-słone naleśniki z łososiem dla dwojga. Miksujemy mąkę, jajko, mleko i olej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Powstałą masę rozlewamy na dwie połowy, do dwóch osobnych naczyń.
- Do jednego z nich dodajemy chlorellę i ponownie miksujemy. Tym razem do uzyskania jednolitej zieleni 🙂
- Zabieramy się za smażenie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki na małym ogniu. Każdy z dwóch stron, dopóki się nie zarumienią.
- Powstają naleśniki w dwóch kolorach – zielone, które podamy w opcji „na słodko”, oraz naturalne, ich użyjemy w opcji „na słono”.
- Mieszamy serek śmietankowy z ekstraktem z wanilii i skórką z cytryny. A truskawki kroimy na połówki.
- Składamy zielone naleśniki w trójkąty, układamy na nich kawałki wędzonego łososia MOWI z czarnuszką i podajemy z serkiem waniliowym i truskawkami.
- Do słonych naleśników przygotujemy dressing. Robimy go z oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny. Wystarczy dokładnie zmieszać składniki i dressing gotowy.
- Składamy naturalne naleśniki w trójkąty i skrapiamy je dressingiem. Podajemy z kawałkami łososia wędzonego MOWI z komosą i plastrami arbuzowej rzepy. Posypujemy pestkami granatu.
Smacznego!

ciasto na naleśniki:
- mąka pszenna – 1/2 kubka
- mleko – 1,5 kubka
- jajko – 1 sztuka
- olej – 2 łyżki
- sól – szczypta
- chlorella – 1 łyżeczka
słodkie naleśniki:
- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno DOBRA PARA – czarnuszka
- naleśniki zielone – 2-3 sztuki
- serek śmietankowy – 2 łyżki
- ekstrakt z wanilii – 3 krople
- skórka cytryny – 1 łyżeczka, drobno starta
- truskawki – 2 sztuki
wytrawne naleśniki:
- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno DOBRA PARA – komosa
- naleśniki naturalne – 2-3 sztuki
- rzepa arbuzowa – 6 cienkich plasterków
- granat pestki – 3 łyżki
- oliwa z pierwszego tłoczenia – 1 łyżeczka
- musztarda Dijon – 1/2 łyżeczki
- miód – 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny –1 łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku