

Kolacja
Sałatka z orzechami pekan, łososiem MOWI i piklami
20 MIN
Gotowania
2
Porcje

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno DOBRA PARA Quinoa i Czarnuszka – czarnuszka
- orzechy pekan – 1/4 kubka
- ogórek gruntowy – 1 sztuka
- ocet winny biały – 2 łyżki
- cukier – 1 łyżka
- czerwona cebula – 1/4 sztuki (pokrojona w kostkę)
- koper włoski – 1/4 sztuki (pokrojony w cienkie plastry)
- rzodkiewki – 3 sztuki (pokrojone w plasterki)
dressing:
- koperek – 1/2 kubka
- oliwa z pierwszego tłoczenia – 1 łyżka
- musztarda dijon – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku

Wiosna niby za oknem, ale pogoda płata figle i to ciągle nie jest to, o co Wam chodziło? Znamy to. I dlatego wciąż szukamy nowych pomysłów na wiosnę na talerzu. Sałatka z orzechami pekan i łososiem, podana z koperkowym dressingiem to jeden z nich. Dorzucimy do niej rzodkiewkę, trochę szybkich pikli i od razu zrobi się soczyście, smacznie i zdrowo!
Sposób przygotowania:
- Szybkie pikle zrobimy w szybkiej marynacie z octu winnego i cukru. Dokładnie mieszamy te składniki – tak, żeby cały cukier się rozpuścił, i rozlewamy po równo do dwóch małych naczyń.
- Ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do jednego naczynia z marynatą. W identyczny sposób postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę i wrzucamy do drugiego naczynia z marynatą. Zostawiamy na kilkanaście minut.
- W tym czasie przygotujemy koperkowy dressing i zrobimy to w najprostszy możliwy sposób. Miksujemy koperek z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z orzechami pekan i łososiem zyska dzięki niemu dodatkowy wiosenny twist.
- Czas na ostatnie występy noża. Wędzonego łososia MOWI kroimy na małe kawałki, a rzodkiewkę w plasterki. Nóż odkładamy.
- Na pewno minęło już kilkanaście minut dlatego odsączamy pikle z marynaty. Jeśli jednak uwinęliście się ze wszystkim trochę szybciej, to dajcie piklom jeszcze parę minut… I może sprawdźcie co tam w Internecie? Albo za oknem?
- Pikle odsączone, co oznacza, że pozostaje nam już jedynie wymieszanie wszystkich składników sałaty i wybór talerza, czy też miski. Nie zapominamy oczywiście o dressingu i dla niego też znajdujemy jakieś fajne małe naczynko.
Smacznego!

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno DOBRA PARA Quinoa i Czarnuszka – czarnuszka
- orzechy pekan – 1/4 kubka
- ogórek gruntowy – 1 sztuka
- ocet winny biały – 2 łyżki
- cukier – 1 łyżka
- czerwona cebula – 1/4 sztuki (pokrojona w kostkę)
- koper włoski – 1/4 sztuki (pokrojony w cienkie plastry)
- rzodkiewki – 3 sztuki (pokrojone w plasterki)
dressing:
- koperek – 1/2 kubka
- oliwa z pierwszego tłoczenia – 1 łyżka
- musztarda dijon – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku