

Wielkanoc
Sałatka nicejska z kawałkami łososia MOWI wędzonego na ciepło
30 min
Gotowania
2
Porcje

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco
- 300 g fasolki szparagowej
- 200 g czarnych oliwek
- 150 g mix sałat
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 9 filetów anchois
- 4 jajka
- 75 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Istnieje kilka teorii pochodzenia nazwy sałatka nicejska. Oczywiście najprostsza z nich, geograficzna, zakłada, że było to popisowe danie francuskich kucharzy z Nicei – jednak my przychylamy się bardziej do wersji mówiącej, że nazwa to wynik zachwytu początkującego polskiego adepta sztuki kulinarnej. Ponoć po przygotowaniu dania i spróbowaniu go zakrzyknął – To nic trudnego! I właśnie stąd powstała nazwa Sałatka nic–ejska. Jak było naprawdę – nie wiemy, wiemy jednak, że lekko głodniejemy więc najwyższa pora przygotować nasze danie!
- Zacznijmy od przygotowania dressingu, który będzie czekał na finał naszej pracy. W tym celu miksujemy ze sobą ocet winny, oliwę z oliwek, musztardę oraz nieco cukru i doprawiamy je do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Pora na kolejne kroki: gotujemy jajka na twardo. Czas gotowania jajek wynosi od 8 do 10 minut, licząc od zagotowania wody, tylko przypominamy 🙂 Po ugotowaniu jajka pokroimy na ćwiartki.
- Jajka się gotują, a więc mamy parę minut – myjemy i suszymy sałatę, kroimy pomidorki koktajlowe, otwieramy puszkę z anchois i słoiczek czarnych oliwek.
- Wrzucamy wszystko do przygotowanej uprzednio miski i mieszamy ze sobą – oczywiście dbając o proporcje czyli podane w przepisie ilości składników. Nie chcemy, aby któryś dominował za bardzo, bo nasza sałatka z łososiem ma mieć przewodni smak… wędzonego łososia.
- Skoro w misce znajdują się już wszystkie składniki, przechodzimy do punktu kulminacyjnego – dzielimy wędzonego łososia MOWI na mniejsze kawałki, dodajemy do przygotowanej sałatki i polewamy dressingiem. Całość mieszamy – to faktycznie nic trudnego, a sałatka nicejska jest już gotowa!
PS
Sałatka nicejska jest bardzo pożywna i zdrowa, a jej wyjątkowy smak zapewnia dobrze wędzony łosoś MOWI. Nie bójcie się jednak eksperymentować i zastępować jej podstawowych składników innymi elementami. Na przykład zastępując oliwki kaparami czy dodając awokado. I koniecznie dajcie nam znać jak sałatka z łososiem wygląda w Waszym wykonaniu!
I chwila dla naszego sponsora: oto pyszny kawałek łososia wędzonego na ciepło MOWI – doskonały na kanapki oraz do quiche, zup i omletów. Podziel go na kawałki i dodaj do sałatki – jego mocno uwędzony smak doda charakteru i dobra MOWI zdrowej, letniej potrawie. Jedz teraz!
Psssyt jeśli lubicie lekkie i zdrowe dania spróbujcie koniecznie sałatki z łososiem, cukinią, miętą i bazylią, serem mozarella i chilli lub wyśmienitej sałatki z gotowanymi marchewkami mini, wędzonym łososiem MOWI i tymiankowym dressingiem z chrzanem i kaparami!

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco
- 300 g fasolki szparagowej
- 200 g czarnych oliwek
- 150 g mix sałat
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 9 filetów anchois
- 4 jajka
- 75 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz