

Obiad
Risotto z łososiem MOWI, groszkiem i parmezanem
30 MIN
Gotowania
4
Porcje

- MOWI PURE Świeża porcja 4 szt.
- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco – 2 opakowania
- kubek ryżu do risotto
- szalotka pokrojona w kostkę – 1 sztuka
- oliwa – 1 łyżka
- bulion warzywny – 3 kubki
- groszek zielony – 1/2 kubka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- starta na małych oczkach skórka z cytryny – 1 łyżeczka
- masło – 1 łyżka
- parmezan starty – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz

Nie wiemy jak Wam, ale nam zdarza się być głodnymi. W takich momentach przypominamy sobie rozmaite dania, które zrobiły na nas wrażenie i zastanawiamy czy możemy je właśnie teraz przygotować. Zazwyczaj okazuje się, że niekoniecznie ale wtedy zawsze pozostaje nam pyszne i proste risotto z łososiem i groszkiem. Za kilkanaście minut może wylądować na Waszych talerzach a my już teraz idziemy sprawdzić czy możemy je przygotować razem z Wami. Nie da się ukryć – sami narobiliśmy sobie smaku na risotto, w którym główną rolę gra łosoś z groszkiem. To co? Widzimy się w kuchni?
Sposób przygotowania:
- Na początek naszego risotto z łososiem – pokrojona w kostkę szalotka. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, smażymy, a po chwili dodajemy ryż.
- Dwa składniki grzeją się na ogniu więc podlewamy je bulionem, do którego wrzucamy groszek i szafran. Całość gotujemy cierpliwie na niewielkim ogniu i niecierpliwie mieszamy, tak aby połączyć wszystkie elementy i żeby po bulionie nie zostało śladu. Nie od dziś wiadomo, że sekretem udanego risotto jest dobrze ugotowany ryż. Oprócz proporcji, składników i talentu kucharza, rzecz jasna…
- Risotto prawie gotowe, czas zrobić z niego risotto z łososiem, w którym najważniejszy będzie łosoś z groszkiem. Dodajemy więc wędzonego łososia, którego wcześniej kroimy w trójkąty lub kwadraty lub nawet prostokąty. Mieszamy całość – im lepiej zmieszane risotto, tym lepszy smak!
- Pora doprawić nasz pyszny przepis: solą i pieprzem ale, być może ku Waszemu zaskoczeniu, również masłem, które także mieszamy całą resztą. Całość posypujemy parmezanem i… nie, nie. Jeszcze nie gotowe…
- Jeden łosoś jest już w risotto, my zajmujemy się drugim. Wrzucamy łososia na patelnię i zaczynamy smażyć, koniecznie od skóry. Dopiero kiedy go przygotujemy nasze risotto z łososiem jest gotowe. Nie możemy się doczekać, więc – smacznego!
W przeciwieństwie do piernika i wiatraka, łosoś i ryż pasują do siebie doskonale. Sprawdźcie nasze pomysły na połączenie tych składników i zafundujcie sobie zdrowy i pyszny obiad: sałatka z dzikim ryżem i łososiem wędzonym na gorąco, łosoś MOWI z grilla z sosem, zasmażanym ryżem i piklami, pieczony łosoś na cytrynowym risotto.

- MOWI PURE Świeża porcja 4 szt.
- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco – 2 opakowania
- kubek ryżu do risotto
- szalotka pokrojona w kostkę – 1 sztuka
- oliwa – 1 łyżka
- bulion warzywny – 3 kubki
- groszek zielony – 1/2 kubka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- starta na małych oczkach skórka z cytryny – 1 łyżeczka
- masło – 1 łyżka
- parmezan starty – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz