

Impreza
Prażynki krewetkowe z łososiem wędzonym
15 MIN
Gotowania
6
Porcje

MOWI SIGNATURE łosoś wędzony na zimno – 2 x 6 plastrów
Prażynki krewetkowe – 1 opakowanie (kilkanaście sztuk)
Owoc granatu – ziarenka z ok. ¼ – ½ owocu
Szczypiorek – 1 łyżka (posiekany)
Kolendra – 1 łyżka (posiekana)
Awokado – 1 sztuka (pokrojone w plastry)
Czerwona cebula – 1 łyżka (pokrojona w kostkę)
Prażony biały sezam – 1 łyżka
Czarny kawior Tobikko, bądź inny ulubiony – 2, 3 łyżeczki
Cytryna – 1 sztuka (sok)
Olej do smażenia

Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości podczas Świąt, imprezy sylwestrowej, czy karnawału, i podać na stół coś nowego i robiącego mocne wrażenie, mamy dla Was przystawkę idealną. Prostą, elegancką, lekko egzotyczną i pyszną na dodatek. Dajemy Wam też wybór jak ją przygotować – w wersji mniej i bardziej czasochłonnej. Bo prażynki krewetkowe z łososiem możemy przygotować samodzielnie na patelni, z radością patrząc jak pryska tłuszcz lub… po prostu kupić gotowe.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W garnku lub na głębokiej patelni podgrzewamy olej i smażymy prażynki krewetkowe. Siadając przy stole opowiadamy prawie mrożące krew w żyłach historie o przygotowaniu prażynek, ale wspominamy, jak pięknie się rozwijały.
- W opcji numer dwa – wyjmujemy z paczki gotowe prażynki, ale przy stole opowiadamy wszystkim jak trudno było je usmażyć.
- Jeśli smażyliśmy prażynki, warto odsączyć je z oleju na ręczniku papierowym. Jeżeli wyjęliśmy je z paczki – można położyć je na talerzu i po prostu popatrzeć jak leżą…
- Prażymy sezam na patelni, rozkoszując się jego delikatnym zapachem – do lekkiego przyrumienienia.
- Siekamy czerwoną cebulę, szczypiorek i kolendrę – bardzo drobno.
- Teraz zajmujemy się owocami – wyciskamy sok z cytryny i łuskamy ziarenka granatu
- Połowę łososia siekamy jak na tatara, skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z podprażonym sezamem, posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i czerwoną cebulą, powstrzymując się skutecznie, by zaraz po wymieszaniu natychmiast go nie zjeść.
- Drugą połowę łososia kroimy na niewielkie kawałki, którymi potem udekorujemy prażynki krewetkowe z łososiem. Dopasujcie wielkość kawałków do wielkości prażynek. Warto w tym miejscu przypomnieć, że MOWI jest delikatny, więc niezmiernie łatwo jest go podzielić na mniejsze części, po prostu delikatnie go krojąc lub rozdzielając.
- Awokado kroimy w cienkie plastry.
- Prażynki krewetkowe z łososiem mają swój określony porządek: układamy na nich po kolei: wcześniej przygotowaną mieszankę z posiekanym łososiem a potem plastry awokado…
- …a na samym szczycie układamy niewielkie paski delikatnego łososia wędzonego MOWI.
- Prawie na koniec zostawiamy rzecz najtrudniejszą i najbardziej pracochłonną – otwieramy słoiczek kawioru.
- Fantazyjnie, albo na bogato, czyli tak, jak kto lubi, posypujemy czarnym kawiorem i pestkami granatu.
Ta przekąska pozwoli Wam połączyć smak mroźnej Norwegii i egzotycznej Azji. Brzmi ciekawie, może nawet intrygująco, a jeszcze ciekawiej smakuje. Nyt måltidet – co po norwesku znaczy – smacznego!

MOWI SIGNATURE łosoś wędzony na zimno – 2 x 6 plastrów
Prażynki krewetkowe – 1 opakowanie (kilkanaście sztuk)
Owoc granatu – ziarenka z ok. ¼ – ½ owocu
Szczypiorek – 1 łyżka (posiekany)
Kolendra – 1 łyżka (posiekana)
Awokado – 1 sztuka (pokrojone w plastry)
Czerwona cebula – 1 łyżka (pokrojona w kostkę)
Prażony biały sezam – 1 łyżka
Czarny kawior Tobikko, bądź inny ulubiony – 2, 3 łyżeczki
Cytryna – 1 sztuka (sok)
Olej do smażenia