Prażynki krewetkowe z łososiem wędzonym
Prażynki krewetkowe z łososiem wędzonym

Impreza

Prażynki krewetkowe z łososiem wędzonym

15 MIN

Gotowania

6

Porcje

MOWI SIGNATURE łosoś wędzony na zimno – 2 x 6 plastrów

Prażynki krewetkowe – 1 opakowanie (kilkanaście sztuk)

Owoc granatu – ziarenka z ok. ¼ – ½ owocu

Szczypiorek – 1 łyżka (posiekany)

Kolendra – 1 łyżka (posiekana)

Awokado – 1 sztuka (pokrojone w plastry)

Czerwona cebula – 1 łyżka (pokrojona w kostkę)

Prażony biały sezam – 1 łyżka

Czarny kawior Tobikko, bądź inny ulubiony – 2, 3 łyżeczki

Cytryna – 1 sztuka (sok)

Olej do smażenia

Prażynki krewetkowe z łososiem wędzonym

Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości podczas Świąt, imprezy sylwestrowej, czy karnawału, i podać na stół coś nowego i robiącego mocne wrażenie, mamy dla Was przystawkę idealną. Prostą, elegancką, lekko egzotyczną i pyszną na dodatek. Dajemy Wam też wybór jak ją przygotować – w wersji mniej i bardziej czasochłonnej. Bo prażynki krewetkowe z łososiem możemy przygotować samodzielnie na patelni, z radością patrząc jak pryska tłuszcz lub… po prostu kupić gotowe. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W garnku lub na głębokiej patelni podgrzewamy olej i smażymy prażynki krewetkowe. Siadając przy stole opowiadamy prawie mrożące krew w żyłach historie o przygotowaniu prażynek, ale wspominamy, jak pięknie się rozwijały. 
  2. W opcji numer dwa – wyjmujemy z paczki gotowe prażynki, ale przy stole opowiadamy wszystkim jak trudno było je usmażyć. 
  3. Jeśli smażyliśmy prażynki, warto odsączyć je z oleju na ręczniku papierowym. Jeżeli wyjęliśmy je z paczki – można położyć je na talerzu i po prostu popatrzeć jak leżą…
  4. Prażymy sezam na patelni, rozkoszując się jego delikatnym zapachem – do lekkiego przyrumienienia.
  5. Siekamy czerwoną cebulę, szczypiorek i kolendrę – bardzo drobno.
  6. Teraz zajmujemy się owocami – wyciskamy sok z cytryny i łuskamy ziarenka granatu
  7. Połowę łososia siekamy jak na tatara, skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z podprażonym sezamem, posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i czerwoną cebulą, powstrzymując się skutecznie, by zaraz po wymieszaniu natychmiast go nie zjeść.
  8. Drugą połowę łososia kroimy na niewielkie kawałki, którymi potem udekorujemy prażynki krewetkowe z łososiem. Dopasujcie wielkość kawałków do wielkości prażynek. Warto w tym miejscu przypomnieć, że MOWI jest delikatny, więc niezmiernie łatwo jest go podzielić na mniejsze części, po prostu delikatnie go krojąc lub rozdzielając.
  9. Awokado kroimy w cienkie plastry.
  10. Prażynki krewetkowe z łososiem mają swój określony porządek: układamy na nich po kolei: wcześniej przygotowaną mieszankę z posiekanym łososiem a potem plastry awokado…
  11. …a na samym szczycie układamy niewielkie paski delikatnego łososia wędzonego MOWI.
  12. Prawie na koniec zostawiamy rzecz najtrudniejszą i najbardziej pracochłonną – otwieramy słoiczek kawioru. 
  13. Fantazyjnie, albo na bogato, czyli tak, jak kto lubi, posypujemy czarnym kawiorem i pestkami granatu.

 

Ta przekąska pozwoli Wam połączyć smak mroźnej Norwegii i egzotycznej Azji. Brzmi ciekawie, może nawet intrygująco, a jeszcze ciekawiej smakuje. Nyt måltidet – co po norwesku znaczy – smacznego!

ten przepis jest tak dobry jak mowi, dlatego pozwoliliśmy mu zostać na naszej stronie.

MOWI SIGNATURE łosoś wędzony na zimno – 2 x 6 plastrów

Prażynki krewetkowe – 1 opakowanie (kilkanaście sztuk)

Owoc granatu – ziarenka z ok. ¼ – ½ owocu

Szczypiorek – 1 łyżka (posiekany)

Kolendra – 1 łyżka (posiekana)

Awokado – 1 sztuka (pokrojone w plastry)

Czerwona cebula – 1 łyżka (pokrojona w kostkę)

Prażony biały sezam – 1 łyżka

Czarny kawior Tobikko, bądź inny ulubiony – 2, 3 łyżeczki

Cytryna – 1 sztuka (sok)

Olej do smażenia