Porcja grillowa z łososia MOWI – po Meksykańsku, na grilla
Porcja grillowa z łososia MOWI – po Meksykańsku, na grilla

#domowi

Porcja grillowa z łososia MOWI – po Meksykańsku, na grilla

30 min

Gotowania

4

Porcje

  • MOWI łosoś na grilla MEKSYKAŃSKIE BBQ
  • 4 sztuk taco
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 1 sztuka awokado
  • 2-3 łyżki konserwowej fasoli czerwonej
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 sztuka pomidora
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól
  • kilka listków kolendry
Porcja grillowa z łososia MOWI – po Meksykańsku, na grilla

Kuchnia, podobnie jak muzyka, łagodzi obyczaje i zaciera granice. Doskonałym tego przykładem jest tex-mex – czyli teksańsko-meksykańska fuzja smaków. Tex-mex to nie tylko zgrabny skrót, ale historyczna nazwa kolejowego połączenia. Wszystko się zgadza, bo przyszła właśnie kolej na łososia z grilla!

Sposób przygotowania:

  1. Przepis zaczynamy od otworzenia paczki i wyciągnięcia MOWIjki. W niej ląduje łosoś, który za chwile będzie smakował jak łosoś z grilla i to w dodatku po meksykańsku!
  2. Kiedy już włożycie do MOWIjki łososia, skręćcie jej koniec tak aby nie ulatywało z niego powietrze i połóżcie na rozpalonym grillu. Dzięki temu aromat i soczystość zostaną wewnątrz a Wy za 15-20 minut będziecie cieszyć się kuchnią tex-mex i smakować łososia MOWI po meksykańsku.
  3. Łosoś w MOWIjce jest już na grillu? Pora przygotować meksykańską sałatkę! Bierzemy chilli, kmin rzymski, cebulę oraz posiekanego w kostkę pomidora. Mieszamy je ze sobą, dodajemy sok z limonki, który nada naszej sałatce kwaskowatości, oraz odrobinę oliwy extra virgin. Mieszamy, mieszamy, mieszamy i… gotowe!
  4. Odkładamy część przygotowanej sałatki na talerz, a do pozostałej dodajemy fasolę lub pastę z czerwonej fasoli i znów mieszamy! Po chwili salsa meksykańska gotowa, a my możemy wrzucić na grilla taco shells, tak aby złapały nieco ciepła.
  5. Kukurydziane tacosy się rozgrzały? Doskonale! Zdejmujemy je z grilla, smarujemy salsą z czerwoną fasolą i do środka wkładamy plasterki awokado oraz pociętą sałatę lodową. Rzecz jasna awokado trzeba najpierw obrać a sałatę pokroić, ale to zajmie Wam chwilę.
  6. Ciepłe tacosy kładziemy na talerz obok przygotowanej na początku sałatki.
  7. Zaglądamy na grilla, a tam łosoś z grilla w MOWIjce właśnie kończy się piec. Zdejmujemy go z grilla, wyjmujemy z MOWIjki i czekamy chwilę, tak żeby odpoczęło po pieczeniu.
  8. Po kilku momentach układamy je na sałatce na talerzu i… gotowe! Porcja grillowa z łososia, czyli łosoś z grilla meksykańskie barbecue jest gotowy! Nie wierzycie? Spróbujcie sami! Prawda, że smaczne? Prawda, że proste? Prawda, że szybkie?

ten przepis jest tak dobry jak mowi, dlatego pozwoliliśmy mu zostać na naszej stronie.

  • MOWI łosoś na grilla MEKSYKAŃSKIE BBQ
  • 4 sztuk taco
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 1 sztuka awokado
  • 2-3 łyżki konserwowej fasoli czerwonej
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 sztuka pomidora
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól
  • kilka listków kolendry