Placuszki gryczane z łososiem i galaretką
Placuszki gryczane z łososiem i galaretką

Obiad

Placuszki gryczane z łososiem i galaretką

20 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry

czarny kawior – 2 łyżeczki

 

galaretka:

sól – 1 łyżka

cukier – 1 łyżka

cytryna – sok z 1/2 sztuki

jabłko Granny Smith – 1 szt 

ogórek zielony – 1 szt

koper – 1 pęczek

żelatyna – 1,5 łyżeczki

woda – 1 kubek

 

placki:

jajko – 2 sztuki

mąka gryczana – 1/2 kubka

mąka pszenna – 2 łyżki

miód – 1 łyżka

mleko – 3/4 kubka

sól – szczypta

olej – 3 łyżki

drożdże – 1/4 łyżeczki

Placuszki gryczane z łososiem i galaretką

Jeśli kiedykolwiek pomyśleliście, że już nic Was nie zaskoczy… To zaraz przekonacie się, że świat łososia MOWI jest pełen pysznych niespodzianek. Przed Wami placuszki gryczane z łososiem i galaretką z ogórka i jabłek! To najbardziej pomysłowe danie tego sezonu. Zaczynamy!

Sposób przygotowania:

  1. Wodę miksujemy z koperkiem, po czym odcedzamy zioła, tak żeby została nam sama ciecz – o pięknym koperkowym kolorze i aromacie. 
  2. Nieobranego ogórka kroimy w drobną kostkę – na kawałki bez pestek czyli z pominięciem miąższu. Przesypujemy je do miseczki i solimy. Czekamy kilka minut, aż puszczą nadmiar wody i odsączamy.
  3. Surowe, nieobrane jabłko także kroimy w drobną kostkę i mieszamy je z odsączonym ogórkiem. 
  4. Do koperkowej wody dodajemy cukier, sok wyciśnięty z połówki cytryny i żelatynę. Podgrzewamy tę mieszankę w garnku, aż do rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy do ostudzenia.
  5. Do ostudzonej mikstury dodajemy ogórka i jabłko. Całość przelewamy do naczynia o dużej powierzchni dna. (Gotową galaretkę będziemy dzielić na plastry, dlatego teraz wybierzmy naczynie, w którym nie osiągnie ona wysokości większej niż ok. 1 cm).
  6. Odstawiamy do lodówki i czekamy, aż galaretka uzyska idealną konsystencję. W tym czasie zabieramy się za ciasto. Placuszki gryczane z łososiem nie zrobią się same.
  7. Podgrzewamy mleko i dodajemy pozostałe składniki ciasta: jajka miód, olej, oba rodzaje mąki, drożdże, sól. Dokładnie mieszamy, aż do rozdrobnienia wszystkich grudek i uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. Nasze małe placuszki smażymy na patelni z obu stron. Na średnim ogniu, dopóki nie zaczną się delikatnie rumienić (zupełnie jak naleśniki). Powinny mieć średnicę zbliżoną do bułki kajzerki.
  9. Placuszki gryczane z łososiem, jak już wiecie, podamy z galaretką owocową. Zrobimy to, odpowiednio układając 3 warstwy, zawsze wg tego samego wzoru: placuszek, kawałek galaretki, łosoś. 
  10. Na szczycie placuszkowo-łososiowej konstrukcji, umocnionej ogórkowo-jabłkową galaretką, układamy kawior. W symbolicznym geście stawiania kropki nad i układamy także dekorację z koperku. Smacznego!

Jeśli na początku byliście nastawieni do tego przepisu nieco sceptycznie, to pewnie jesteście teraz nieźle zaskoczeni! Właśnie na tym polega najlepsza frajda z gotowania. Odkrywanie nowych, nieoczywistych połączeń smaków i składników to czysta przyjemność. My dodajemy do tej zabawy porcję zdrowia. 

nie musisz jechać do norwegii, by spróbować tak pysznego łososia.

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry

czarny kawior – 2 łyżeczki

 

galaretka:

sól – 1 łyżka

cukier – 1 łyżka

cytryna – sok z 1/2 sztuki

jabłko Granny Smith – 1 szt 

ogórek zielony – 1 szt

koper – 1 pęczek

żelatyna – 1,5 łyżeczki

woda – 1 kubek

 

placki:

jajko – 2 sztuki

mąka gryczana – 1/2 kubka

mąka pszenna – 2 łyżki

miód – 1 łyżka

mleko – 3/4 kubka

sól – szczypta

olej – 3 łyżki

drożdże – 1/4 łyżeczki