

#domowi
Pieczony łosoś w musztardowej marynacie z puree i mizerią
30 min
Gotowania
1
Porcje

- MOWI PURE Świeża porcja 2 szt. – 2 opakowania
- 3 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki cytryny
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- 500g ziemniaków do ugotowania
- 3 łyżki masła
- 1/4 kubka mleka
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 ogórek
- szczypta chilli
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu

Przy tak obrazowej nazwie dania słowa wstępu do przepisu nie są już takie niezbędne. A jeśli tych kilkanaście słów uruchomiło Wasze ślinianki, to pomyślcie tylko o wrażeniach, które Was czekają po upieczeniu łososia. A jeżeli robicie kolację dla kilku osób, to oprócz wrażeń smakowych spodziewajcie się także oklasków.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od bazy do puree, czyli ziemniaków. Gotujemy je w posolonej wodzie – całe, połówki, ćwiartki, jak kto lubi. Jak gotować ziemniaki nie tłumaczymy, ale w razie potrzeby odsyłamy na korepetycje do mamy albo internetu.
- W międzyczasie przygotowujemy marynatę, w której skąpie się nasz pieczony łosoś. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w rondelku na oliwie z oliwek. Dodajemy sok z cytryny i gruboziarnistą musztardę. Uwaga, naszym celem jest gęsty, ale płynny sos, zatem nie przesadzajcie z ogniem, aby składniki nie przywierały do dna. Podgrzewajcie wszystko bardzo powoli. Na koniec, już po zdjęciu mikstury z ognia dodajcie do niej skórkę pomarańczy i cukier.
- A teraz to, co najważniejsze – pieczony łosoś MOWI. To właśnie dla niego toczyliśmy walkę z ogniem. Kawałki łososia układamy (oczywiście skórą do dołu) do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.
- W czasie, kiedy pieczony łosoś znajduje się w piekarniku, my kończymy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, a w mniej zaawansowanej technologicznie wersji – po prostu ugniatamy widelcem.
- Do ziemniaków dodajemy mleko, masło, trochę pieprzu i chrzan, który podkręci nie tylko smak puree, ale i nasze nosy.
- I jeszcze warzywny dodatek, aby zdrowy, pieczony łosoś MOWI miał równie zdrowe towarzystwo: niecodzienna mizeria z ogórków. Mówimy dziś „bye bye” nudnemu zestawowi ogórek + śmietana i dryfujemy w bardziej wyszukane okolice smaków. Ogórka kroimy w kostki lub plastry, mieszamy z octem, cukrem i oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli. Kiedy ogórek wypuści soki – odcedzamy ich nadmiar i dodajemy jogurt. Nie najgorzej, prawda?

- MOWI PURE Świeża porcja 2 szt. – 2 opakowania
- 3 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki cytryny
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- 500g ziemniaków do ugotowania
- 3 łyżki masła
- 1/4 kubka mleka
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 ogórek
- szczypta chilli
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu