Mini zapiekanki z łososiem, porem i makiem
Mini zapiekanki z łososiem, porem i makiem

Święta

Mini zapiekanki z łososiem, porem i makiem

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.

por – 0,5 kg (pokrojony w grubą kostkę)

masło – 2 łyżki

śmietanka 30% – 0,2 l

gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki

mak – 1 łyżeczka

ciasto – filo kilka arkuszy (pokrojone w kwadraty 5×5 cm)

sól, pieprz

Mini zapiekanki z łososiem, porem i makiem

Mini zapiekanki z ciasta filo pysznie smakują, cieszą oko, i wywołują uśmiech każdego, kto ich spróbuje. Będą pięknie wyglądać na świątecznym stole z przekąskami. Nie wymagają dużo pracy, za to zbierają bardzo dużo pochwał. Czy nie o to Wam chodziło, kiedy szukaliście tego przepisu? 😊

Sposób przygotowania:

  1.     Zima to idealny czas na nasze mini zapiekanki z łososiem. Pora na świąteczne przekąski właśnie się zaczyna, więc pora zacząć od pora. Pozbywamy się jego korzenia i twardych liści, oczywiście za pomocą noża. Pozostałą część kroimy w grubą kostkę.  
  2.     Naszego pora będziemy podsmażać na maśle. W tym celu rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy tłuszcz. Wrzucamy pokrojonego pora i smażymy kilka minut na małym ogniu. Czekamy, aż delikatnie zmięknie, co jakiś czas mieszając.
  3.     Na patelnię dodajemy teraz śmietankę i gałkę muszkatołową. Gotujemy kilkanaście minut, dopóki sos się nie zredukuje. Chcemy żeby zgęstniał, ale nie chcemy żeby się przypalił i dlatego pamiętamy o mieszaniu. To nie czas i nie miejsce na przypalanie. Mini zapiekanki z łososiem będą idealnie pyszne. 
  4.     Sos jest już gotowy, więc możemy poświęcić całą naszą uwagę łososiowi. Ma tak piękny kolor, że trudno byłoby teraz myśleć o czymkolwiek innym. Kroimy dwie sztuki łososia świeżego MOWI PURE w drobną kostkę i mieszamy z sosem.
  5.     Ciasto filo kroimy na kwadraty trochę większe niż nasze foremki do muffinek. Bo właśnie takich foremek używamy. Do każdej z nich wkładamy po 3-4 kwadraty ciasta (warto każdy lekko obrócić przed włożeniem, żeby nie pokrywały się idealnie)
  6.     Do foremek wyłożonych ciastem filo nakładamy porowo-łososiową masę. Posypujemy makiem, bo mak też ma fajny smak. A poza tym zrobi się bardziej świątecznie. 
  7.     Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180o C i pieczemy kilkanaście minut. To już koniec tej opowieści o idealnej przekąsce na świąteczny stół. Pamiętajcie, żeby opowiedzieć ją swoim bliskim. Nasze mini zapiekanki z porem i łososiem są tego warte!

Smacznego!

czy wiesz, że wiemy, co twój obiad jadł na obiad?

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.

por – 0,5 kg (pokrojony w grubą kostkę)

masło – 2 łyżki

śmietanka 30% – 0,2 l

gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki

mak – 1 łyżeczka

ciasto – filo kilka arkuszy (pokrojone w kwadraty 5×5 cm)

sól, pieprz