Małże zapiekane z łososiem podane z miodowym dressingiem
Małże zapiekane z łososiem podane z miodowym dressingiem

Walentynki

Małże zapiekane z łososiem podane z miodowym dressingiem

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

olej – 1 łyżka

małże św. Jakuba (inaczej – przegrzebki) – 4 sztuki

maliny – kilka sztuk (do dekoracji)

mięta – kilka listków (do dekoracji)

sól, pieprz

Dresing:

miód – 1 łyżka

syrop klonowy – 2 łyżki

rozmaryn – 1 gałązka (posiekany bez łodygi)

limonka (sok) – 1 łyżeczka

Małże zapiekane z łososiem podane z miodowym dressingiem

Chcecie zjeść coś naprawdę wykwintnego i eleganckiego, ale nie chcecie tracić całego dnia w kuchni? Znamy to uczucie. Znamy też świetny przepis, który spełni Waszą zachciankę na pyszną przekąskę. I chociaż małże zapiekane z łososiem to prawdziwa gwiazda wśród przystawek, to wcale nie potrzebujecie czerwonego dywanu i limuzyny. Wystarczy kilka chwil w kuchni, a na Waszych stołach pojawi się hollywoodzki splendor połączony z paryskim szykiem. Zaczynamy!

Sposób przygotowania:

  1. Małże św. Jakuba wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy z dwóch stron. Musimy wykazać się refleksem, bo małżom wystarczy pół minuty smażenia z każdej strony. Jeśli je przeciągniemy, mogą stać się gumowe.
  2. Usmażone małże doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Następnie zawijamy je w plasterki łososia. W razie potrzeby docinamy wcześniej plasterki łososia do szerokości małży. 
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i zapiekamy około 1 minuty. Tak tak, dobrze widzicie – jednej minuty. Mówiliśmy od początku, że wystarczy kilka chwili i podamy małże zapiekane z łososiem. 
  4. W małym naczyniu mieszamy łyżkę miodu, dwie łyżki syropu klonowego, posiekaną gałązkę rozmarynu i łyżeczkę świeżego soku z limonki. Powstała aromatyczna mikstura to dressing, który doskonale komponując się z owocami morza nada przyjemnego twista daniu.
  5. Nie zostało nam już nic innego, jak polać małże zapiekane z łososiem dressingiem i udekorować je malinami i miętą. Tak, już gotowe! Smacznego! Czy spodziewaliście się, że tak wykwintne danie może być gotowe w tak krótkim czasie? Z MOWI wszystko jest możliwe. 

Łosoś bryluje tak samo chętnie w morzach i oceanach, jak w rzekach, strumieniach i potokach. Właśnie dlatego świetnie dogaduje się z większością owoców morza i doskonale prezentuje się w ich towarzystwie. Kolekcję morskich opowieści o łososiu i jego towarzyszach znajdziecie w przepisach na stronie internetowej MOWI. Z nimi łosoś wraz ze swoimi towarzyszami zagościć może na Waszej kolacji w postaci wielu różnych niezwykle wykwintnych dań. Zaproście go na swój stół i zaskoczcie swoich bliskich odrobiną luksusu. 

czy wiecie, dlaczego norwegia to najszczęśliwszy kraj na ziemi? ten przepis wam na to odpowie.

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

olej – 1 łyżka

małże św. Jakuba (inaczej – przegrzebki) – 4 sztuki

maliny – kilka sztuk (do dekoracji)

mięta – kilka listków (do dekoracji)

sól, pieprz

Dresing:

miód – 1 łyżka

syrop klonowy – 2 łyżki

rozmaryn – 1 gałązka (posiekany bez łodygi)

limonka (sok) – 1 łyżeczka