Makaron tagiatelle z łososiem
Makaron tagiatelle z łososiem

Obiad

Makaron tagiatelle z łososiem

20 MIN

Gotowania

2

Porcje

Łosoś MOWI wędzony na gorąco – 1 opakowanie

makaron tagliatelle – 200 gr.

pieczarki – 3-4 sztuki

papryczka chili bird’s eye – 1 sztuka (posiekana)

szałwia świeża – parę listków

olej – 1 łyżka

masło – 2 łyżki

sól, pieprz – do smaku

ser pecorino – 1 łyżka (starty)

Makaron tagiatelle z łososiem

Włosi twierdzą, że przepis na makaron powinien być prosty. Norwedzy twierdzą, że przepis na makaron powinien zawierać łososia. My osobiście twierdzimy, że przepis na makaron powinien być prosty, i zawierać łososia. Zatem do dzieła! Makaron tagiatelle z łososiem to naprawdę proste danie do super szybkiego wykonania.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente, czyli lekko go niedogotowujemy. Najczęściej na opakowaniu podawany jest czas, jeśli nie, skracamy go o ok. 1 minutę. “Al dente” po włosku dosłownie oznacza “ząb”. Może dlatego Włosi mawiają, że tak przyrządzony makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom… Norwedzy pewnie dodaliby, że powinien stanowić lekką przeciwwagę dla rozpływającego się w ustach łososia wędzonego na gorąco MOWI, ale może się lekko rozmarzyliśmy…
  2. Po ugotowaniu makaronu, przy odcedzaniu, odlewamy pół kubka wody, która będzie nam potem potrzebna na samym finiszu. Może niektórzy zapytaja – po co? Bo woda z gotowanego makaronu zawiera gluten, który po zredukowaniu zadba o  niepowtarzalny smak i konsystencję sosu.
  3. Kroimy pieczarki w zgrabne plasterki i smażymy je na patelni wraz z papryczką chilli, o szumnej nazwie “bird’s eye”, lub bardziej znanej – “Piri Piri”, pamiętając, że jest to jedna z najostrzejszych papryk świata, która nie tylko zapewnia niezapomniane doznania smakowe, ale ma też m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i poprawiające trawienie. Nie wiemy jak wy, ale my już od samego czytania czujemy się już mocno rozgrzani! Pieczarki mają za zadanie lekko się przyrumienić. 
  4. Po chwili oszołomienia, czy wrzuciliśmy dobrą ilość papryczki chili, dodajemy szałwię i masło. Czujecie już ten maślany smak w ustach? 
  5. I tutaj pojawia się pół kubka odlanej wcześniej z gotowanego makaronu wody, którą dodajemy do smażenia, aż sos lekko zgęstnieje. Przypominamy, że taka jest rola tej wody, by potem makaron tagiatelle z łososiem rozpływał się w ustach…
  6. Teraz do gry wkracza łosoś. Wyostrzamy czujność bo dodajemy go dosłownie na 2-3 minuty…
  7. … po czym do patelni dorzucamy ugotowany makaron i starty na tarce ser pecorino, przesmażamy minutę, by wszystko nabrało smaku. I gotowe. 

Wcześniej pisaliśmy, że makaron po norwesku ma być smaczny i prosty, z pomysłem i z łososiem. Po prostu więc życzymy smacznego. Dla wzmocnienia efektu wizualnego i smakowego, makaron tagiatelle z łososiem możemy delikatnie udekorować świeżą szałwią.

ten przepis jest tak dobry jak mowi, dlatego pozwoliliśmy mu zostać na naszej stronie.

Łosoś MOWI wędzony na gorąco – 1 opakowanie

makaron tagliatelle – 200 gr.

pieczarki – 3-4 sztuki

papryczka chili bird’s eye – 1 sztuka (posiekana)

szałwia świeża – parę listków

olej – 1 łyżka

masło – 2 łyżki

sól, pieprz – do smaku

ser pecorino – 1 łyżka (starty)