Łosoś z makaronem azjatyckim w sosie śliwkowym z warzywami
Łosoś z makaronem azjatyckim w sosie śliwkowym z warzywami

#domowi

Łosoś z makaronem azjatyckim w sosie śliwkowym z warzywami

30 min

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco – 4 opakowania
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 gniazdka makaronu chińskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 sztuki czerwonej cebuli
  • 1 łyżka imbiru pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 sztuka pak choy
  • 3 łyżki edamame (opcjonalne)
  • 2 łyżki posiekanej bazylii (tajskiej lub zwykłej)
  • 1 sztuka ogórka
  • 1 sztuka zielonej chilli
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka kolendry
Łosoś z makaronem azjatyckim w sosie śliwkowym z warzywami

Chociaż kuchnia azjatycka kojarzy nam się głównie z zamawianiem na wynos już zaraz przekonacie się, że samodzielne przygotowanie iście orientalnej uczty w domu jest nie tylko możliwe, ale też proste! We wszystkim jak zwykle pomoże Wam niezastąpiony łosoś MOWI.

Sposób przygotowania:

  1. Wiecie już, że wędzony łosoś MOWI to maestria smaku i aromatu. Ale całą dobroć, którą nosi w sobie wędzony łosoś MOWI możemy wznieść na jeszcze wyższy poziom, podgrzewając go przez 3-4 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. I właśnie od tego – używając żaroodpornego naczynia – zaczynamy naszą dzisiejszą kulinarną akcję.
  2. Jesteśmy w kręgu kuchni azjatyckiej, dlatego do przygotowania naszej potrawy użyjemy makaronu pochodzącego z tego właśnie regionu. Makaron azjatycki występuje w wielu wariantach, ale my proponujemy makaron chiński na bazie pszenicy i jajka. Makaron chiński gotujemy al dente (tu Azja zbliża się do Włoch), czyli około 5 minut.
  3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: ciachamy, krajamy, rozdrabniamy: pak choy kroimy na słupki, cebulę na plasterki, czosnek siekamy, imbir ścieramy na tarce.
  4. Następnie podsmażamy je na oliwie – najpierw cebulę, do której (kiedy już zmięknie) dorzucamy czosnek, imbir, a na końcu pak choya. Pak choy trafia na patelnię jako ostatni, ponieważ szybko nabiera miękkości, a chcemy, aby był jędrny, a jego struktura była wyczuwalna.
  5. Podsmażone warzywa mieszamy z sosem Hoisin (gotowym lub przygotowanym samodzielnie). Następnie dodajemy do nich ugotowany makaron chiński, bazylię i edamame (opcjonalnie).
  6. Całość wieńczy dodany na końcu, podgrzany w piekarniku wędzony łosoś MOWI. I oto on, łosoś z makaronem azjatyckim.

Nie zapominamy też o kwaśno-ostrej sałatce z kolendrą, która swoją zielenią ciekawie kontrastuje z ciemnym kolorem naszego makaronu. Możecie ją przygotować jako pierwszą. Choćby po to, aby nie trzeba było ponownie odgrzewać przygotowanego makaronu.

Przepis na sałatkę jest prosty:

  1. Kroimy ogórka (słupki, kostka, talarki – kształt wedle uznania),
  2. dodajemy do niego kolendrę, sezam, chilli,
  3. wszystko zalewamy octem i mieszamy.
  4. Po kilku minutach odsączamy nadmiar octu i soku i… cieszymy się świeżym, orientalnym smakiem.

Jeżeli zachwycił Was łosoś z makaronem azjatyckim koniecznie musicie spróbować  sałatki makaronowej z wędzonym łososiem, papryką, marchewką i oliwkami oraz pieczonyego łososia w sosie Teriyaki z makaronem i warzywami.

kto bardziej kocha naturę…? turyści, naturyści czy norwescy rybacy?

  • MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco – 4 opakowania
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 gniazdka makaronu chińskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 sztuki czerwonej cebuli
  • 1 łyżka imbiru pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 sztuka pak choy
  • 3 łyżki edamame (opcjonalne)
  • 2 łyżki posiekanej bazylii (tajskiej lub zwykłej)
  • 1 sztuka ogórka
  • 1 sztuka zielonej chilli
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka kolendry