

Walentynki
Łosoś z kulkami z ricotty i sosem malinowo-imbirowym
20 MIN
Gotowania
4
Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
sól, pieprz
zielone oliwki – 3 łyżki (posiekane)
ser ricotta – 0,1 kg (odsączony)
bułka tarta – 1 łyżeczka
sól, pieprz
sezam – 3 łyżki
Sos:
maliny – kilkanaście sztuk
cukier – 1 łyżeczka
imbir – 1/2 łyżeczki (starty)
masło – 1 łyżeczka
amaretto – 1 łyżeczka
Sałatka:
rukiew wodna lub roszponka – 1 kubek
sos sojowy – 1 łyżeczka
limonka (sok) – 1 łyżeczka
olej sezamowy – 1/2 łyżeczki

Na całym świecie rozwija się moda na małe dania, którymi można się dzielić. Zaczęło się od tapas i mezze, z własnego podwórka znamy zakąski. Od niedawna dumnie pobrzmiewa modne sharing menu. Łosoś MOWI też bardzo lubi dzielić się swoim wyjątkowym smakiem i czystym dobrem. Dlatego już zaraz przygotujemy oryginalne danie, idealne na wspólny wieczór we dwoje. MOWI wystąpi z lekką sałatką, a malinowo-imbirowy mus sprawi, że łosoś z ricottą pokaże swoją romantyczną stronę.
Sposób przygotowania:
- Ricotta ma bardzo delikatny smak, żeby trochę go podkręcić dodamy do niej posiekane oliwki i bułkę tartą. Mieszamy je na gładką masę i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
- Smak naszej mieszanki zyska nowy kształt. Z kremowo-oliwkowej masy formujemy małe kulki, obtaczamy je w sezamie i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy kilkanaście minut w temperaturze 180°C.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy maliny. Smażymy je razem z dodatkiem startego imbiru, amaretto i cukru. Cały czas mieszamy, żeby nic się nie spaliło i cierpliwie czekamy aż cukier się rozpuści, a maliny zaczną rozpadać.
- Przesmażone maliny przekładamy do miski i blendujemy na gładki mus. Przecedzamy przez sito, żeby pozbyć się pestek i kilku upartych kawałków imbiru, które nie dały się zblendować.
- Łosoś z ricottą i malinowym musem będzie wyglądał jeszcze lepiej, jeśli podamy go z lekką, zieloną sałatką. Mieszamy sos sojowy, sok z limonki oraz olej sezamowy. Tak powstały dressing mieszamy z sałatą i uznajemy sałatkę za gotową.
- Łososia MOWI kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy na oleju z każdej strony. Ważne, abyśmy smażyli na umiarkowanym ogniu, nie dłużej niż dwie minuty z jednej strony.
- A teraz sprawdzamy, czy dzielenie się jedzeniem faktycznie jest takie fajne. Po jednej stronie talerza układamy sałatkę. Kładziemy na niej kawałki MOWI i kulki z ricotty. Obok stawiamy miseczkę z sosem malinowo-imbirowym i dekorujemy danie kilkoma malinami.
Łosoś z ricottą wygląda w tym wydaniu naprawdę zjawiskowo. Mamy nadzieję, że udało Wam się spróbować zanim zniknął z talerza.

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
sól, pieprz
zielone oliwki – 3 łyżki (posiekane)
ser ricotta – 0,1 kg (odsączony)
bułka tarta – 1 łyżeczka
sól, pieprz
sezam – 3 łyżki
Sos:
maliny – kilkanaście sztuk
cukier – 1 łyżeczka
imbir – 1/2 łyżeczki (starty)
masło – 1 łyżeczka
amaretto – 1 łyżeczka
Sałatka:
rukiew wodna lub roszponka – 1 kubek
sos sojowy – 1 łyżeczka
limonka (sok) – 1 łyżeczka
olej sezamowy – 1/2 łyżeczki