Łosoś z kulkami z ricotty i sosem malinowo-imbirowym
Łosoś z kulkami z ricotty i sosem malinowo-imbirowym

Walentynki

Łosoś z kulkami z ricotty i sosem malinowo-imbirowym

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

MOWI PURE świeży – 2 sztuki 250g

olej – 1 łyżka

sól, pieprz

zielone oliwki – 3 łyżki (posiekane)

ser ricotta – 0,1 kg (odsączony)

bułka tarta – 1 łyżeczka

sól, pieprz

sezam – 3 łyżki

Sos:

maliny – kilkanaście sztuk

cukier – 1 łyżeczka

imbir – 1/2 łyżeczki (starty)

masło – 1 łyżeczka

amaretto – 1 łyżeczka

Sałatka:

rukiew wodna lub roszponka – 1 kubek

sos sojowy – 1 łyżeczka

limonka (sok) – 1 łyżeczka

olej sezamowy – 1/2 łyżeczki

Łosoś z kulkami z ricotty i sosem malinowo-imbirowym

Na całym świecie rozwija się moda na małe dania, którymi można się dzielić. Zaczęło się od tapas i mezze, z własnego podwórka znamy zakąski. Od niedawna dumnie pobrzmiewa modne sharing menu. Łosoś MOWI też bardzo lubi dzielić się swoim wyjątkowym smakiem i czystym dobrem. Dlatego już zaraz przygotujemy oryginalne danie, idealne na wspólny wieczór we dwoje. MOWI wystąpi z lekką sałatką, a malinowo-imbirowy mus sprawi, że łosoś z ricottą pokaże swoją romantyczną stronę.

Sposób przygotowania:

  1. Ricotta ma bardzo delikatny smak, żeby trochę go podkręcić dodamy do niej posiekane oliwki i bułkę tartą. Mieszamy je na gładką masę i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  2. Smak naszej mieszanki zyska nowy kształt. Z kremowo-oliwkowej masy formujemy małe kulki, obtaczamy je w sezamie i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy kilkanaście minut w temperaturze 180°C.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy maliny. Smażymy je razem z dodatkiem startego imbiru, amaretto i cukru. Cały czas mieszamy, żeby nic się nie spaliło i cierpliwie czekamy aż cukier się rozpuści, a maliny zaczną rozpadać. 
  4. Przesmażone maliny przekładamy do miski i blendujemy na gładki mus. Przecedzamy przez sito, żeby pozbyć się pestek i kilku upartych kawałków imbiru, które nie dały się zblendować.
  5. Łosoś z ricottą i malinowym musem będzie wyglądał jeszcze lepiej, jeśli podamy go z lekką, zieloną sałatką. Mieszamy sos sojowy, sok z limonki oraz olej sezamowy. Tak powstały dressing mieszamy z sałatą i uznajemy sałatkę za gotową. 
  6. Łososia MOWI kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy na oleju z każdej strony. Ważne, abyśmy smażyli na umiarkowanym ogniu, nie dłużej niż dwie minuty z jednej strony. 
  7. A teraz sprawdzamy, czy dzielenie się jedzeniem faktycznie jest takie fajne. Po jednej stronie talerza układamy sałatkę. Kładziemy na niej kawałki MOWI i kulki z ricotty. Obok stawiamy miseczkę z sosem malinowo-imbirowym i dekorujemy danie kilkoma malinami. 

 

Łosoś z ricottą wygląda w tym wydaniu naprawdę zjawiskowo. Mamy nadzieję, że udało Wam się spróbować zanim zniknął z talerza.

MOWI PURE świeży – 2 sztuki 250g

olej – 1 łyżka

sól, pieprz

zielone oliwki – 3 łyżki (posiekane)

ser ricotta – 0,1 kg (odsączony)

bułka tarta – 1 łyżeczka

sól, pieprz

sezam – 3 łyżki

Sos:

maliny – kilkanaście sztuk

cukier – 1 łyżeczka

imbir – 1/2 łyżeczki (starty)

masło – 1 łyżeczka

amaretto – 1 łyżeczka

Sałatka:

rukiew wodna lub roszponka – 1 kubek

sos sojowy – 1 łyżeczka

limonka (sok) – 1 łyżeczka

olej sezamowy – 1/2 łyżeczki