Łosoś z grilla z cukinią i sosem cytrynowo- miodowym
Łosoś z grilla z cukinią i sosem cytrynowo- miodowym

Grill

Łosoś z grilla z cukinią i sosem cytrynowo- miodowym

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.

oliwa – 2 łyżki

ziele angielskie mielone – ¼ łyżeczki 

papryka słodka – ¼ łyżeczki 

cukinia 100 g – pokrojona w julienne (cienkie paski)

chili – 1 mała sztuka (pokrojona w plasterki lub kostkę)

sól, pieprz 


dressing 

cytryna – sok 1 łyżka

cytryna skórka – 1/2 łyżeczki

oliwa – 2 łyżki

koperek – 1 łyżka (posiekany)

sól, pieprz

Łosoś z grilla z cukinią i sosem cytrynowo- miodowym

Kilka podstawowych przypraw, świeże zioła, cukinia, cytryna oraz niezastąpiony łosoś MOWI… Tyle wystarczy, żeby w około pół godziny przygotować lekki i zdrowy obiad. A jeśli dopisze pogoda, możecie się przenieść do ogrodu lub parku. W końcu łosoś z grilla czas umila! Jak go przyrządzić? Znajdziecie tu wszystkie niezbędne informacje (i kilka zbędnych rymów). Zaczynamy!

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy prostą, klasyczną marynatę, która doskonale podkręci smak łososia. W małym naczyniu mieszamy oliwę, zmielone ziele angielskie, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Żadnych kontrowersyjnych składników. 
  2. Dokładnie smarujemy łososia marynatą i pozostawiamy na kilkanaście minut. Wcale nie musicie wkładać ryby do lodówki. Takie trzymanie łososia w temperaturze pokojowej, bezpośrednio przed przygotowaniem, to dobra praktyka. 
  3. A kiedy łosoś się marynuje… sałatka się szykuje! Umytą, ale nieobraną cukinię kroimy w stylu julienne, czyli w bardzo cienkie paski lub słupki. Papryczkę chilli kroimy na plasterki. Mieszamy paski cukinii z pokrojonym chilli.
  4. Łosoś z grilla z sałatką to naprawdę orzeźwiające i soczyste danie. Ten efekt pomaga osiągnąć cytrynowo-miodowy dressing. Robimy go z oliwy, startej skórki cytryny, soku z cytryny, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Wystarczy zmieszać składniki i dodać dressing do cukiniowej sałatki. 
  5. Zamarynowanego już łososia będziemy grillować z dwóch stron. Najpierw układamy go na grillu skórą do dołu warto to zapamiętać, bo to złota reguła grillowania. W zapamiętywaniu najbardziej pomagają rymy, a zatem… zacznij od skóry, by uniknąć awantury.
  6. Łosoś powinien się teraz pogrillować kilka minut. Musimy go obserwować, żeby nie przegapić idealnego momentu na obrócenie ryby na drugą stronę. Ten nadejdzie, kiedy ¾ ryby zmieni kolor na jaśniejszy. (Kolor zmienia się od dołu, pod wpływem ciepła.)
  7. Grillowanie z obu stron powinno potrwać łącznie około 10 minut. Kiedy ryba jest gotowa, staje się sprężysta i krucha. Łatwo to sprawdzić, delikatnie naciskając łososia tylną stroną widelca. 
  8. Gotowe? Łosoś nie przykleja się do grilla? W takim razie możemy go już nakładać na talerze. Podajemy z sałatką z cukinii w orzeźwiającym, cytrynowo-miodowym sosie. Bo łosoś z grilla z sałatką jest nie lada gratką! 

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.

oliwa – 2 łyżki

ziele angielskie mielone – ¼ łyżeczki 

papryka słodka – ¼ łyżeczki 

cukinia 100 g – pokrojona w julienne (cienkie paski)

chili – 1 mała sztuka (pokrojona w plasterki lub kostkę)

sól, pieprz 


dressing 

cytryna – sok 1 łyżka

cytryna skórka – 1/2 łyżeczki

oliwa – 2 łyżki

koperek – 1 łyżka (posiekany)

sól, pieprz