Łosoś z grilla z sałatką z młodych listków szpinaku i szparagami
Łosoś z grilla z sałatką z młodych listków szpinaku i szparagami

#domowi

Łosoś z grilla z sałatką z młodych listków szpinaku i szparagami

30 min

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI PURE Świeża porcja 4 szt.
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 100 g pomidorów cherry
  • 1/2 kubka ugotowanego makaronu orzo
  • 1 czerwona cebula
  • kilka gałązek kopru
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju sezamowego
Łosoś z grilla z sałatką z młodych listków szpinaku i szparagami

Jeśli chcecie poczuć smak lata to nie mogliście trafić lepiej! Łosoś MOWI z grilla z sałatką ze szpinaku i szparagów to lekkie, soczyste i zdrowe danie, które wcale nie wymaga wiele pracy. To żaden podstęp – to niezwykła moc łososia MOWI.

Sposób przygotowania:

  1. Tym razem działamy w wersji kompaktowej i na grilla od razu wrzucamy wszystkie składniki: przyprawiony solą i pieprzem łosoś MOWI, zielone szparagi i pomidorki cherry. Pamiętajcie, że do grillowania wykorzystujemy szparagi skrócone w 3/4 ich długości, ale nie wyrzucamy ich dolnych części. Możecie je zamrozić, a później zblendować np. na sos z dodatkiem sera pleśniowego.

Szparagi i pomidorki cherry pod wpływem ciepła nabierają bardzo intensywnego koloru. Podobnie łosoś z grilla! Jeśli zatem liczycie na grillowy lans na Insta – jest to najlepszy moment na zrobienie świetnych zdjęć. Lawina lajków gwarantowana!

  1. Kiedy mamy już warzywa na grillu a obok nich leży łosoś z grilla – przygotowujemy prosty dressing z oleju sezamowego, miodu, posiekanego koperku, soku z pomarańczy i grejpfruta. Pamiętajcie, aby na sok użyć połówek owoców. Pozostałych połówek użyjemy jako składników naszej sałatki.
  2. Gdy warzywa na grillu są miękkie, ale nadal sprężyste zabieramy się za zrobienie sałatki. Zaczynamy od szpinaku. Nie oszczędzajcie się w tym temacie, wrzućcie do miski kilka solidnych garści tego zielonego dobra. Świeży, młody szpinak ma łagodny i dość neutralny smak, dzięki czemu nie „narzuca się” zanadto innym składnikom.
  3. Do szpinaku dodajemy ugotowany wcześniej makaron orzo, pokrojone na mniejsze kawałki grillowane szparagi oraz zgrillowane pomidorki cherry – czyli elementem naszej sałatki stają się warzywa na grilla.
  4. I jeszcze słodko-kwaśne zwieńczenie – czekające cierpliwie na swoja kolej owoce, które kroimy na cienkie plasterki. Wszystko łączymy z dressingiem a na sam koniec na talerzu ląduje łosoś z grilla!

Szpinakowi mocarze i cytrusowe lekkoduchy – życzymy Wam smacznego!

ten przepis jest tak dobry jak mowi, dlatego pozwoliliśmy mu zostać na naszej stronie.

  • MOWI PURE Świeża porcja 4 szt.
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 100 g pomidorów cherry
  • 1/2 kubka ugotowanego makaronu orzo
  • 1 czerwona cebula
  • kilka gałązek kopru
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju sezamowego