

Grill
Łosoś z grilla z hummusem, ciecierzycą i pieczonym bakłażanem
30 MIN
Gotowania
2
Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
bakłażan – 1/2 sztuki (pokrojone w podłużne paski)
nasiona granatu – 1/4 kubka
sumak – 1 łyżeczka
dressing:
natka pietruszki – 3 łyżki (posiekana)
cytryna – 1/2 sztuki
orzechy laskowe – kilka sztuk
czosnek – 1 ząbek
oliwa z oliwek – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku
hummus:
ciecierzyca – 100 g (ugotowana)
woda z ugotowanej ciecierzycy – 1/2 kubka
tahini (pasta sezamowa) – 1-2 łyżki
czosnek – 1/2 ząbka
sok z cytryny – 1/2 sztuki
kumin mielony – 1½ łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

A gdyby tak pod pretekstem grilla wybrać się w odległe zakamarki kuchni świata? MOWI uwielbia takie wyzwania, dlatego dziś zaprasza Was w kulinarne rewiry Bliskiego Wschodu. Grill to przyjemność sama w sobie, MOWI to czyste dobro, a Bliski Wschód to bakłażan i ciecierzyca. Co może z tego wyjść? Na przykład absolutnie przepyszny łosoś z grilla z hummusem!
Sposób przygotowania:
- Zanim wyruszymy w naszą wyprawę po idealny smak grillowanego łososia, odpowiedzmy sobie na pytanie organizacyjne. Czy Wasza ciecierzyca jest już ugotowana? Jeśli tak, to zapraszamy do punktu 3. A jeśli nie, to widzimy się w punkcie 2.
- Przed ugotowaniem ciecierzycę trzeba namoczyć. I to przez całą noc. Zalewamy ją dużą ilością zimnej wody i zostawiamy w garnku do namoczenia. Następnego dnia całość gotujemy ze szczyptą soli. Kiedy woda zacznie już wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 1,5 godziny. (Jeśli Was to przerasta, zawsze zostaje gotowana ciecierzyca z puszki.)
- A teraz szybki kurs robienia hummusu. Zobaczycie, jakie to proste. Ugotowaną ciecierzycę miksujemy w blenderze z pastą sezamową, sokiem z cytryny, czosnkiem, kuminem i wodą z gotowania ciecierzycy. Wszystko w odpowiednich proporcjach podanych powyżej.
- Jeśli Wasz hummus osiągnął już jednolitą i gładką konsystencję, doprawiamy go solą i pieprzem do smaku. Oczywiście możecie trochę ponaciągać proporcje składników hummusu – zgodnie ze swoim smakiem i uznaniem. My podaliśmy dosyć klasyczną opcję.
- Pietruszkowy dressing sprawi, że nasz łosoś z grilla z hummusem nabierze ziołowo-owocowej świeżości. A z dressingami tak już bywa, że wystarczy zmiksować ich składniki. Gotowe? Teraz sami widzicie tę soczystą zieleń. To także dzięki niej Wasze talerze zamienią się w prawdziwą oazę najlepszych smaków.
- Bakłażany możemy pokroić wzdłuż – w długie plastry albo słupki. Równie dobrze sprawdzą się plastry krojone w poprzek. Najważniejsze, żeby miały około 2-3 cm. Bo zbyt cienkie plastry spalą się na grillu. A jeśli już mowa o grillu, to grillujemy kawałki bakłażana z każdej strony po kilka minut.
- Jak wskazuje nazwa naszego dania, rodem z Baśni tysiąca i jednej nocy, łosoś z grilla z hummusem nie uda się bez łososia. Wrzućcie rybę od MOWI na rozgrzanego grilla i grillujcie z obu stron po 3-4 minuty.
- Na talerz nakładamy solidną porcję hummusu. Na niej układamy kawałki grillowanego łososia i bakłażana. Całość polewamy dressingiem i posypujemy pestkami granatu.
Cieszymy się, że daliście się namówić na tę podróż. A teraz Wy cieszcie się smakiem!

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
bakłażan – 1/2 sztuki (pokrojone w podłużne paski)
nasiona granatu – 1/4 kubka
sumak – 1 łyżeczka
dressing:
natka pietruszki – 3 łyżki (posiekana)
cytryna – 1/2 sztuki
orzechy laskowe – kilka sztuk
czosnek – 1 ząbek
oliwa z oliwek – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku
hummus:
ciecierzyca – 100 g (ugotowana)
woda z ugotowanej ciecierzycy – 1/2 kubka
tahini (pasta sezamowa) – 1-2 łyżki
czosnek – 1/2 ząbka
sok z cytryny – 1/2 sztuki
kumin mielony – 1½ łyżeczki
sól, pieprz – do smaku