

Obiad
Łosoś z grilla karaibskie BBQ z wiosenną sałatką w tortilli
40 MIN
Gotowania
2
Porcje

- MOWI SIGNATURE Łosoś na grilla KARAIBSKIE BBQ
- tortilla – 1 sztuka
- sałata lodowa – 1/4 główki
- kukurydza konserwowa – 1 łyżka
- ananas (pokrojony w kostkę) – 1 łyżka
- pomidor żółty (pokrojony w kostkę) – 1 sztuka
- kolendra (posiekana) – kilkanaście listków
- sok z limonki – 1 łyżka
- trawa cytrynowa (posiekana) – 1 łyżeczka
- sambal oelek -1 łyżeczka
- majonez – 2 łyżki

Znowu planowaliście grillowanie, ale wszystko zepsuła deszczowa pogoda? Dlatego jeśli drzemie w Was talent do grillowania i nie chcecie go marnować – rozwijajcie go w domu! Wystarczy patelnia grillowa, trochę inwencji i łosoś MOWI! W tym przepisie będzie to łosoś z grilla, który nie może się zdecydować, czy bliżej mu do kuchni karaibskiej czy meksykańskiej: niepewny w swych sympatiach łosoś z grilla po karaibsku, a z nim tortilla z wiosenną sałatką i ostrym sosem z sambal oelek!
Łosoś z grilla BBQ karaibskie to pyszna ryba w gotowej marynacie z solą, czosnkiem, imbirem, kolendrą, chilli, cynamonem, trawą cytrynową i koprem włoskim. Kochamy ją także za to, że do każdego opakowania dołączona jest torebka, MOWIjka, dzięki której łosoś z grilla zachowuje swoją soczystość.
Zanim jednak łosoś z grilla karaibskie BBQ trafi na grilla lub patelnię, przygotujmy sałatkę, która później wypełni meksykańską tortillę.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od sałaty lodowej, którą kroimy na grube paski. Jako strażnicy higieny pracy przypominamy, że wcześniej należy ją dokładnie umyć! Do sałaty dodajemy kukurydzę, pokrojone w kostkę pomidora i ananasa oraz posiekaną kolendrę.
- Od razu zróbmy też pikantny sos, który – tak jak tortilla – stanie na straży meksykańskiego honoru naszej potrawy. Sos zdecydowanie wygrywa konkurs na jej najmniej wymagający składnik – jedyne co musicie zrobić to… wymieszać ze sobą paprykę, sok z limonki, trawę cytrynową, majonez i… sambal oelek.
Sambal oelek? Wyjaśniamy, że pod tą filuterną nazwą kryje się pasta z papryczek chilli z dodatkami i można ją znaleźć w prawie każdym dużym sklepie. Oczywiście jeśli lubicie ekstremalne przygody – możecie zrobić sambal oelek sami, ale wtedy uważajcie na oczy, bo jeśli potrzecie je podczas krojenia papryczek, możecie stracić ochotę na dalsze gotowanie! - Kiedy sos z sambal oelek i sałata są gotowe, wracamy do łososia i wkładamy go do MOWIjki. Dokładnie zawijamy brzeg torebki i wraz z cenną zawartością kładziemy ją na patelni grillowej albo na ruszcie (może jednak humorzasta pogoda obdarzy nas swoją łaskawością?). Grillujemy około 5-7 min., do czasu, aż łosoś zmieni kolor z intensywnego pomarańczowego i… zblednie.
- A tortilla? Jest i tortilla! Kładziemy ją na talerzu, na niej sałatkę i… zawijamy. I tu pojawia się pułapka, bo tortilla powinna być zwinięta tak, aby się nie rozpadła. Metod na utrzymanie zawartości w ryzach jest wiele, ale może odłóżcie ich testowanie na inny czas, a teraz wykorzystajcie sposób pokazany w filmie.
- Pora na grande finale albo raczej fiestę smaków! Tortilla i łosoś z grilla BBQ karaibskie lądują na talerzu, a my już wiemy, że wybór pomiędzy Meksykiem i Karaibami wcale nie jest trudny – wystarczy wybrać i Meksyk i Karaiby!
Zawsze kiedy macie ochotę na grillowanego łososia śmiało odwiedzajcie stronę z przepisami MOWI.

- MOWI SIGNATURE Łosoś na grilla KARAIBSKIE BBQ
- tortilla – 1 sztuka
- sałata lodowa – 1/4 główki
- kukurydza konserwowa – 1 łyżka
- ananas (pokrojony w kostkę) – 1 łyżka
- pomidor żółty (pokrojony w kostkę) – 1 sztuka
- kolendra (posiekana) – kilkanaście listków
- sok z limonki – 1 łyżka
- trawa cytrynowa (posiekana) – 1 łyżeczka
- sambal oelek -1 łyżeczka
- majonez – 2 łyżki