

#domowi
Łosoś wędzony z sosem orzechowym, sałatką z kaszą jaglaną i popcorn z kaszy gryczanej
30 min
Gotowania
2
Porcje

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g żurawiny
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 chilli
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 pomidor
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 2 łyżki kaszy gryczanej

Sposoby wędzenia łososia są w zasadzie dwa – na zimno lub na gorąco. Za to sposobów podania wędzonego łososia jest nieskończenie wiele. Tymi najlepszymi dzielimy się z Wami, a to właśnie jeden z nich. Jak zwykle będzie pysznie i zdrowo, zapraszamy!
Sposób przygotowania:
- Na początek kasza jaglana ląduje w gorącej, osolonej wodzie – gotujemy ją na sypko. Aby ta sypkość się utrzymała, zaraz po wyjęciu z wody płuczemy ją zimną wodą i dodajemy do 2-3 łyżki oliwy. Nie dość, że kasza nabierze wytrawnego smaku, dodatkowo nie będzie się kleić. Zapamiętajcie ten trik także na inne okoliczności – oliwa świetnie „rozkleja” także gotowany ryż, makaron czy warzywa.
- Do schłodzonej kaszy dodajemy wszystkie składniki sałatki: pomidora i posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.
- Sos orzechowy możecie zrobić na samym początku, kiedy gotuje się kasza jaglana, bo ważne jest to, aby w kuchni sprytnie wykorzystywać każdą minutę. No chyba, że lubicie w niej spędzać całe dnie! Przygotowanie sosu jest dziecinnie proste. Wszystkie składniki (orzechy, sezam, żurawinę, sos sojowy, wodę, chilli) blendujemy do uzyskania jednorodnej masy. Jeśli lubicie ostrzejszą jazdę – podkręćcie smak sosu 1/2 papryczki. Jeśli bliższa jest Wam smakowa kraina łagodności wystarczy 1/4.
- Na koniec gwóźdź programu – wędzony łosoś MOWI! Wspominaliśmy już, że aby wędzony łosoś MOWI był jeszcze smaczniejszy i uwodził aromatem – przed podaniem warto go lekko podgrzać, na przykład w piekarniku.
- Podgrzanego łososia smarujemy sosem orzechowym i oprószamy popcornem z kaszy gryczanej. Zapytacie: popcorn z kaszy gryczanej? A czemu nie? – odpowiadamy. Wprawdzie nie polecamy zabierać go do kina, ale do naszej sałatki nadaje się doskonale!
- Jak zrobić popcorn z kaszy gryczanej? Przepis jest prosty: garnek, lub głęboka patelnia + gorący tłuszcz + kasza gryczana = popcorn z kaszy gryczanej. A mniej matematycznie: wrzucamy suchą kaszę na rozgrzany olej i czekamy, aż ziarna wypłyną na wierzch. Raz po raz wydobywać się z nich będzie nieśmiałe, charakterystyczne „pop”. Uwaga: ziarna kaszy wyjmujcie z oleju w miarę szybko, bo przy jej rozmiarach i chwili nieuwagi może się zdarzyć, że Wasz popcorn pójdzie z dymem!
Smacznego!

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g żurawiny
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 chilli
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 pomidor
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 2 łyżki kaszy gryczanej