

Walentynki
Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z sosem malinowym
30 min
Gotowania
2
Porcje

- MOWI PURE Świeża porcja 4 szt.
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 kubka malin
- 1 łyżka amaretto
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kubka czerwonej soczewicy
- 1 laska cynamonu
- 1/4 kubka ryżu
- 1 ogórek
- 1 łyżeczka pasty chili
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 kubka octu ryżowego
- 1 granat
- garść kiełków

Cud, miód, malina – to idealne słowa na podsumowanie tego przepisu na łososia. Zawierają się w nich nie tylko niezbędne składniki, ale też odpowiednia dawka zachwytu, który jest nie do uniknięcia – o czym już za chwilę się przekonacie. Łosoś z sosem malinowym naprawdę jest cudowny!
Sposób przygotowania:
- Na początek powstaje glazura miodowo-sojowa. W tym celu mieszamy ze sobą drobno starty imbir, sos sojowy, miód i pieprz – tak, aby powstała jednolita masa. Do niej wkładamy łososia MOWI – teoretycznie łosoś w glazurze jest już gotowy, praktycznie – nie jest. Łosoś w glazurze musi się zamarynować więc dajemy mu na to kilka godzin – w lodówce i świętym spokoju.
- A sami pożytkujemy ten czas na przygotowanie reszty przepisu. W tym celu bierzemy soczewicę i wkładamy ją do jednego naczynia z ryżem, cynamonem i solą. Mieszamy i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą.
- Całość gotujemy aż do momentu, w którym uznamy, że jest już ugotowane. Proponujemy aby ten moment nie wystąpił ani zbyt szybko, ani też za późno. Niech wyznaczy go miękkość soczewicy, a czas gotowania czerwonej soczewicy to zazwyczaj około 15 minut.
- Zabieramy się za ogórka, kroimy go w plastry i marynujemy – dla odmiany w occie, chilli i cukrze. Kiedy ogórek leży już w zalewie, łuskamy granat.
- Zamarynowanego łososia wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 10 minut. Uważnie – tak żeby nie wysechł, bo ma to przecież być łosoś w glazurze!
- A sami w tym momencie zajmujemy się sałatką – miksując ogórka, granat oraz kiełki.
- Ostatni element łososia w glazurze miodowo-sojowej czyli sos malinowy. Owoce malin gotujemy z cukrem i amaretto aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Reasumując: mamy upieczonego łososia w glazurze miodowo-sojowej. Mamy soczewicę z ryżem. Sałatkę. Oraz sos malinowy. Mamy wszystko! Części naszego dania układamy na talerzu i przyprawiamy do smaku. Voila! Staliście się właśnie specjalistami od glazury! Jeżeli staliście się również fanami połączenia łososia MOWI z owocami spróbujcie koniecznie wędzonego łososia MOWI z pieczoną dynią z ananasem i sosem jogurtowym i makaronu azjatyckiego z sosem śliwkowym.

- MOWI PURE Świeża porcja 4 szt.
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 kubka malin
- 1 łyżka amaretto
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kubka czerwonej soczewicy
- 1 laska cynamonu
- 1/4 kubka ryżu
- 1 ogórek
- 1 łyżeczka pasty chili
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 kubka octu ryżowego
- 1 granat
- garść kiełków