Łosoś smażony z sosem truflowym, bulgurem i grzybami
Łosoś smażony z sosem truflowym, bulgurem i grzybami

Święta

Łosoś smażony z sosem truflowym, bulgurem i grzybami

30 min

Gotowania

4

Porcje

  • MOWI PURE Świeża porcja 4 szt.
  • 1 sztuka posiekanej szalotki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki pasty truflowej
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1/2 kubka śmietany
  • 1,5 kubka bulionu grzybowego
  • 1 kubek bulguru
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka sztuk małych boczniaków
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Łosoś smażony z sosem truflowym, bulgurem i grzybami

Dania świąteczne teoretycznie są dość wymagające, jednak my postaraliśmy się dla Was, aby nasz łosoś był naprawdę prosty w przyrządzeniu. MOWI lubi dobre towarzystwo, dlatego podamy go z wykwintnym sosem truflowym. To bardzo eleganckie połączenie smaków, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Sposób przygotowania:

  1. Jako pierwszy powstanie sos truflowy, jego przygotowanie zaczniemy od smażenia szalotki na rozgrzanej patelni.
  2. Po kilku chwilach dodajemy do niej pastę truflową i mieszamy – możecie zmniejszyć ogień, żeby niczego nie przypalić.
  3. Dosłownie po chwili mieszania na patelnię trafia śmietanka, a po niej tymianek. Pierwszy miks łososia zapiekanego z masą innych elementów jest gotowy dlatego możemy go… zagotować, pozostawiając na patelni.
  4. Dodajcie sól i pieprz, doprowadźcie do wrzenia czy też bulgotania, ostatni raz zamieszajcie i… sos truflowy jest gotowy!
  5. Poszło w miarę łatwo więc przechodzimy do kolejnego kroku: kasza bulgur trafia do bulionu, który uprzednio podgrzewamy. Kaszę gotujcie w bulionie na wolnym ogniu, przez około 10 minut.
  6. Pora zająć się grzybami – wrzucamy ja na rozgrzaną patelnię i smażymy, pilnując aby ich nie przypalić i jednocześnie aby nie trzymać ich w naczyniu zbyt krótko. Kiedy już będą wyglądały na niemal wystarczająco gotowe (a zauważycie to na pewno) dodajemy do nich natkę pietruszki, tak aby smaki miały okazję zapoznać się ze sobą i połączyć (lub, jak mawiają kuchmistrze – przegryźć).
  7. Pora, aby uprzednio przygotowana i odcedzona kasza bulgur zajęła należne jej miejsce. Mieszamy ją więc z grzybami. To jedna z łatwiejszych czynności ale nie ma co ukrywać – równie ważna jak cała reszta przygotowywanego dania.
  8. Teraz łosoś – na razie smażymy go na patelni z dwóch stron. Co ważne – zaczynamy smażyć od skóry. Kiedy awers nabierze już odpowiedniej temperatury przekręcamy go i dbamy o usmażenie łososiowego rewersu. Rybka gotowa? Hura – wszystkie składniki dania gotowe.
  9. Wyjmujemy łososia i serwujemy – sobie lub zaproszonym gościom.

Nie zapomnijcie, że macie sos truflowy – postawcie go w sosjerce obok, lub po prostu polejcie przygotowaną porcję. Łosoś smażony jest gotowy. Smacznego!

nasze łososie cieszą się przejrzystą, arktyczną wodą. ty ciesz się ich smakiem tam, gdzie ci wygodnie.

  • MOWI PURE Świeża porcja 4 szt.
  • 1 sztuka posiekanej szalotki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki pasty truflowej
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1/2 kubka śmietany
  • 1,5 kubka bulionu grzybowego
  • 1 kubek bulguru
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka sztuk małych boczniaków
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz