

Obiad
Łosoś smażony z sosem i frytkami z pieczonych warzyw
40 min
Gotowania
2
Porcje

Składniki
Sos
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 1 kubek pulpy pomidorowej
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- cukier (opcjonalnie)
Frytki
- 4 małe sztuki warzyw korzeniowych (np. marchew kolorowa, pietruszka, seler)
- 6-8 rzodkiewek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- sól
- pieprz

A teraz zdrowsza, niż ta powszechnie znana, wariacja na temat ryby z frytkami. Ryba zdrowa, bo to łosoś MOWI, a frytki zdrowe, bo z warzyw i pieczone. Tak tak, mamy w MOWI obsesję na punkcie zdrowia. Ale to tylko najlepszy dowód na to, że obsesje czasami też bywają… zdrowe 🙂
Sposób przygotowania:
- Na start ruszają frytki z warzyw. Żeby nie było – dla klasyków z ziemniaka też mamy szacunek, ale dzisiaj eksplorujemy inne rejony ogródka i robimy frytki z warzyw korzeniowych. Tu polecamy kolorowe marchewki: pomarańczową, fioletową i żółtą, ale wiedzcie, że na frytki z warzyw nadają się też pietruszka, pasternak, seler czy burak. Warzywa kroimy w słupki, układamy na brytfannie, skrapiamy oliwą, solimy i wkładamy do piekarnika (180 stopni z funkcją termoobiegu). Zostawiamy na ok. 15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i pomidorową pulpę. Dodajemy cukier, sól, pieprz i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zmiksowaną masę przelewamy do garnka i podgrzewamy z niewielką ilością tłuszczu. Czekamy, aż sos zgęstnieje.
- Wprawdzie pyszny łosoś MOWI jeszcze czeka na smażenie, bo szlachetny smażony łosoś smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu, ale już teraz przyprawiamy go solą i pieprzem i odkładamy na bok, aby nabrał aromatu.
- W tym czasie zajmujemy się dressingiem, który podkręci nasze frytki z warzyw. Siekamy kolendrę, mieszamy ją z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodajemy też startą skórkę. Dwa ślizgi na tarce w zupełności wystarczą.
- A rzodkiewki? Ich czas to +/- 12 minuta pieczenia frytek z warzyw. Kroimy je i dorzucamy na brytfannę dosłownie dwie minuty przed wyjęciem z piekarnika.
- Punkt kulminacyjny: smażony łosoś. Zaczynamy od skóry, dopiero później przerzucając go na kolejne boczki. Kiedy łosoś jest gotowy, wyjmujemy frytki z warzyw z piekarnika i mieszamy je z dressingiem.
- I scena końcowa: smażony łosoś opuszcza patelnię, a my polewamy go sosem. Dodajemy do niego frytki z warzyw i spożywamy wszystkie wspaniałości.

Składniki
Sos
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 1 kubek pulpy pomidorowej
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- cukier (opcjonalnie)
Frytki
- 4 małe sztuki warzyw korzeniowych (np. marchew kolorowa, pietruszka, seler)
- 6-8 rzodkiewek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- sól
- pieprz