Łosoś pieczony w marynatach
Łosoś pieczony w marynatach

Impreza

Łosoś pieczony w marynatach

20 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI PURE Świeża porcja – 2 sztuki (pokrojony na kawałki)

Marynata 1

sok z buraków – 0,5 kubka

koperek – 2 łyżki (posiekany)

sól, pieprz – do smaku

Marynata 2

pasta miso – 1 łyżka

syrop klonowy – 4 łyżki

sól, pieprz – do smaku

Marynata 3

miód – 3 łyżki

pistacje – 2 łyżki (posiekane)

melisa – 1 łyżka (posiekana)

Pozostałe składniki:

masło – 4 łyżki

koperek – 1 łyżka (posiekany)

chleb pszenny – kilka kromek

śliwki suszone lub wędzone – kilka sztuk

orzechy włoskie – kilka sztuk

żurawina  suszona – kilka sztuk

Łosoś pieczony w marynatach

Jeżeli myślicie, że łosoś pieczony w marynacie brzmi smakowicie, to pomyślcie… jak będzie smakował w trzech marynatach – swojskiej z burakiem, orientalnej i na słodko! Nam ślinka leci już od samego czytania…

Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że nie jest to danie bardzo szybkie i łatwe w obsłudze, ale to naprawdę tylko wrażenie. Za to wrażenia smakowe są naprawdę niezapomniane! Jeśli jednak przygotowanie nadszarpnie nam trochę nerwy – pamiętajmy, że w trzeciej marynacie jest melisa, którą możemy natychmiast zjeść, odkładając na bok tylko tą drobną ilość, potrzebną nam do marynaty… Jeśli jednak melisy nie zjemy – jej doniczkowa forma ozdobi zapewne nasz parapet, czekając na przykład na kolejne marynaty lub nasze gorsze dni…

Z której więc strony nie spojrzeć – taki łosoś pieczony w marynatach to same korzyści.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia kroimy na małe kawałki. Takie na jeden kęs – określmy to precyzyjnie by niepotrzebnie nie rozbudzać wyobraźni na ok. 2×2 cm.
  2. Składniki trzech marynat mieszamy, pamiętając, że mają nam wyjść 3 marynaty, nie jedna ze wszystkich składników. Czyli robimy 3 marynaty oddzielnie, w 3 różnych miskach.
  3. Do każdej marynaty wkładamy takie same ilości kawałków łososia i marynujemy, najlepiej w lodówce, od 1 do 12 godzin. Zależy czy chcemy go zjeść od razu, na przykład na kolację, czy umiemy odwlekać przyjemność i poczekamy cierpliwie całą noc do śniadania… Przypominamy, że cechą każdego łososia MOWI są bardzo wyraziste przekładki tłuszczowe (to te białe paseczki), dzięki którym MOWI doskonale przyjmuje smak i aromat każdej marynaty. Łosoś pieczony w marynatach – to jego powołanie!
  4.  Jeśli marynowaliśmy łososia 12 godzin, nie omieszkamy wspomnieć o tym rodzinie czy znajomym, ile czasu poświęciliśmy na gotowanie, by ich ugościć. Jeśli marynowaliśmy godzinę – powiedzmy, że było to 12.
  5.  Następnie smarujemy naczynie żaroodporne olejem i pieczemy łososia w nagrzanym wcześniej do 180 oC piekarniku przez 8 do 10 minut. Łosoś pieczony w marynatach jest już prawie gotowy!
  6. Przy okazji w tym samym piekarniku możemy też lekko podpiec kromki chleba – warto jednak wyjąć je trochę wcześniej, po jakichś 4-5 minutach. Jeżeli ktoś pamięta jednak grzanki, które robiła mu mama na patelni – nic nie stoi na przeszkodzie, by łosoś był w piekarniku, a chleb podsmażany na patelni.
  7. Masło lekko ogrzewamy, a następnie mieszamy z posiekanym wcześniej koperkiem. Przyda się i do łososia i do ciepłego chleba.
  8. Kawałki upieczonego łososia serwujemy posypując go pokrojonymi suszonymi owocami i podając z pieczonym chlebem, posmarowanym pysznym, koperkowym masłem.
  9. Pozostałym koperkiem posypujemy łososia – dla lepszego smaku i wyglądu.

W opcji dla koneserów lub w ramach gry towarzyskiej możemy sobie i naszym gościom zasłonić oczy, na przykład wykwintnymi opaskami, satynową szarfą, krawatem, czy czymkolwiek, co podpowiada nam nasza wyobraźnia, by tylko zmysłem smaku rozpoznać, z którą marynatą mamy do czynienia, i jakie są jej składniki – odgadnięcie, że składnikiem jest melisa jest naprawdę zadaniem dla koneserów!

Niezależnie od opcji – jedno jest pewne: łosoś pieczony w marynacie smakuje naprawdę nieziemsko dobrze!

zapraszasz gości, czy zjesz sam? dobrze to przemyśl!

MOWI PURE Świeża porcja – 2 sztuki (pokrojony na kawałki)

Marynata 1

sok z buraków – 0,5 kubka

koperek – 2 łyżki (posiekany)

sól, pieprz – do smaku

Marynata 2

pasta miso – 1 łyżka

syrop klonowy – 4 łyżki

sól, pieprz – do smaku

Marynata 3

miód – 3 łyżki

pistacje – 2 łyżki (posiekane)

melisa – 1 łyżka (posiekana)

Pozostałe składniki:

masło – 4 łyżki

koperek – 1 łyżka (posiekany)

chleb pszenny – kilka kromek

śliwki suszone lub wędzone – kilka sztuk

orzechy włoskie – kilka sztuk

żurawina  suszona – kilka sztuk