

Obiad
Łosoś MOWI zapiekany z pistacjową kruszonką z chipsami i salsą
30 MIN
Gotowania
2
Porcje

- MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
- 1 łyżeczka pistacji łuskanej
- kilkanaście listów mięty
- 1 łyżeczka parmezanu
- 1 łyżeczka tartej bułki
- 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pomidor
- 1/4 czerwonej cebuli
- papryczka jalapeno
- mały ogórek
- ząbek czosnku
- kilka gałązek kolendry
- sok z połówki limonki
- sól
- pieprz

Jesienne wieczory są zazwyczaj zimne i deszczowe, a każdy z nas marzy by po ciężkim dniu obejrzeć swój ulubiony program i zjeść coś pysznego. Podpowiadamy, że zapiekany łosoś MOWI z kruszonką pistacjową jest wspaniałym pomysłem na obiad – szybki w przygotowaniu, idealny na seans filmowy dla singla albo całej rodziny. Upieczcie jesiennego łososia MOWI i poczujcie ciepło opieki, którą go otaczamy.
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie głęboki garnek, w którym usmażymy nasze chipsy ziemniaczane. Nalejcie do niego oleju i poczekajcie aż będzie dobrze rozgrzany.
- W międzyczasie pokrójcie ziemniaki w talarki. Im cieńsze plasterki pokroicie, tym szybciej się usmażą i będą bardziej chrupiące i zarumienione.
- Gdy olej zacznie lekko wrzeć, wrzućcie do niego pokrojone w plasterki ziemniaki. Pozwólcie im się smażyć, aż do momentu zarumienienia.
- Kiedy chipsy nabiorą już koloru, odcedźcie je i wyjmijcie na papierowy ręcznik – to usunie nadmiar oleju. Przesypcie je do miski i odstawcie gdzieś daleko od siebie, tak, aby podjadając nie zjeść wszystkich!
- Bienvenidos salsa! Teraz zajmiemy się przyrządzeniem salsy, zatem miska w dłoń i wrzucamy: posiekaną papryczkę jalapeno, pokrojony ząbek czosnku, kilka gałązek kolendry, drobno pokrojonego ogórka gruntowego, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną ¼ czerwonej cebuli.
- Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z ½ limonki. Możecie sami ustalić poziom ostrości i dodać wedle uznania większą lub mniejszą ilość papryczki jalapeno.
- Kolejnym krokiem będzie stworzenie kruszonki, którą nałożymy na wyjętego już na papier do pieczenia łososia.
- Do osobnego naczynia wsypujemy: 1 łyżeczkę skruszonej pistacji, pokrojone listki mięty, 1 łyżeczkę startego parmezanu, dodajemy ¼ łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżeczkę bułki tartej oraz ½ łyżeczki miodu. Mieszamy energicznie!
- Kruszonkę nakładamy na 2 porcje świeżego łososia MOWI i wkładamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jeszcze kilka chwil i nasz zapiekany łosoś będzie gotowy!
- Możecie stać wpatrzeni w piekarnik… podziwiać, jak pełna smaku kruszonka piecze się na delikatnym i soczystym łososiu… ale proponujemy wrócić do naszych ziemniaczanych chipsów.
- Smażone talarki posypcie 1 łyżeczką ostrej mielonej papryki, szczyptą soli i wymieszajcie.
- Upieczonego łososia przełóżcie na talerz, dodajcie salsę i chipsy.
Smacznego!

- MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
- 1 łyżeczka pistacji łuskanej
- kilkanaście listów mięty
- 1 łyżeczka parmezanu
- 1 łyżeczka tartej bułki
- 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pomidor
- 1/4 czerwonej cebuli
- papryczka jalapeno
- mały ogórek
- ząbek czosnku
- kilka gałązek kolendry
- sok z połówki limonki
- sól
- pieprz