

Impreza
Łosoś MOWI zapiekany w ziemniakach z bekonem i cebulą
40 MIN
Gotowania
4
Porcje

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry – 4 opakowania (pokrojonego w cienkie paski)
- 100 g bekonu pokrojony w cienkie paski
- oliwa – 2 łyżeczki
- 100 g ser cheddar lub gruyere – otartego na małych oczkach
- cebula pokrojona w drobną kostkę – 1/4 sztuki
- ziemniaki grill – kilka sztuk
- koperek posiekany – 1-2 łyżki
- kwaśna śmietana – 0,1 l
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz

Macie ochotę na coś delikatnego, a jednocześnie konkretnego? Łączącego ze sobą finezję i prostotę? Łososia i ziemniaki? Idealnie się składa, bo właśnie coś takiego dla Was przygotowaliśmy! Łosoś zapiekany w ziemniakach to danie, które porywa smakiem, sytością i prostotą przygotowania. Żałujemy, że nie możemy znów zjeść go po raz pierwszy, bo jego premiera była jednym z najbardziej niezapomnianych doznań, w jakich uczestniczyły nasze kubki smakowe. Dlatego pełni zazdrości nie przedłużamy tego opisu, tylko zapraszamy do kuchni, a całkiem niebawem – na prawdziwą ucztę! Łosoś zapiekany niebawem zmaterializuje się na Waszych talerzach. Smacznego!
Sposób przygotowania:
- Łosoś zapiekany w ziemniakach nie wymaga od Was wiele – na początek trochę sztuki używania noża. O ile przekrojenie ziemniaka na pół nie wymaga specjalnych zdolności manualnych, o tyle wycięcie z nich krążków i wydrążenie środka może przysporzyć pewnego kłopotu. Nie przysporzyło? Brawo!
- Wycięte ziemniaki przykrywacie folią w naczyniu żaroodpornym (koniecznie posmarujcie je oliwą!) i zapiekacie przez kilkanaście minut. Łosoś zapiekany jest coraz bliżej.
- Kiedy ziemniaki spokojnie dojrzewają (do odpowiedniego stanu wypieczenia) w piekarniku, my możemy zabrać się za inne elementy, którymi ucieszy nas łosoś zapiekany. Zaczynamy od bekonu, który smażymy na oliwie. Dbamy jednak o towarzystwo i smażymy go z cebulą.
- Po wykonaniu tej mało skomplikowanej czynności, przychodzi czas na jeszcze mniej skomplikowaną – mieszamy bekon z cebulą z łososiem.
- Tak przygotowany łosoś nadaje się do faszerowania nim ziemniaków. W ich środku znajduje się zatem nasza ryba, bekon i cebula. Całość posypujemy startym serem.
- Zapiekany łosoś jest już prawie gotowy – ostatni element to odpowiedni sos. My proponujemy zmieszać śmietanę z koperkiem, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Taka mikstura będzie stanowiła idealne uzupełnienie przygotowanego przed chwilą dania.
- To ten moment – łosoś zapiekany może wylądować na Waszych talerzach, a na łososiu może wylądować śmietanowy sos. Smacznego!
W dobrych nawykach nie ma nic złego, dlatego postarajcie się, żeby jedzenie łososia MOWI weszło Wam w nawyk! 🙂

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry – 4 opakowania (pokrojonego w cienkie paski)
- 100 g bekonu pokrojony w cienkie paski
- oliwa – 2 łyżeczki
- 100 g ser cheddar lub gruyere – otartego na małych oczkach
- cebula pokrojona w drobną kostkę – 1/4 sztuki
- ziemniaki grill – kilka sztuk
- koperek posiekany – 1-2 łyżki
- kwaśna śmietana – 0,1 l
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz