

Obiad
Łosoś MOWI wędzony na ciepło i wiosenna sałatka ze szparagami
30 MIN
Gotowania
2
Porcje

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco – 2 opakowania
- kuskus gruby (izraelski) – 1 kubek
- parmezan – kilka płatków
- szparagi zielone – 1 pęczek
- kapary jabłkowe – kilka sztuk
- rzodkiewka – kilka sztuk
- mięta – kilkanaście listków
- pomarańcza – 1 sztuka
- feta – 100g
- oliwa – 2 łyżki
- papryka słodka wędzona – 1/2 łyżeczki
- curry – 1/2 łyżeczki

Szparagi to wiosenny klasyk – nadają się do gotowania, smażenia, grillowania, a ich nienachalny smak pasuje do innych, wyrazistych składników. Dobrze przeczuwacie, że mówiąc o innych składnikach mamy na myśli łososia MOWI. Tym razem nasza propozycja to łosoś wędzony, a z nim wiosenna sałatka z kuskusem i szparagami właśnie!
Sposób przygotowania:
Zanim zestaw łosoś wędzony + szparagi zawita na naszym talerzu – przygotujmy kaszę kuskus, z której powstanie wiosenna sałatka. My wybraliśmy kuskus izraelski, który jest większy i bardziej sycący, bo wiosenna sałatka ma być nie tylko smaczna – dobrze, abyśmy mogli się nią także najeść! O ile drobny kuskus przyrządzamy w biegu, zalewając go wrzątkiem – kuskus izraelski przygotujecie raczej w tempie spacerowym. Ale wciąż nie zajmie Wam to więcej niż 8-10 minut.
- Wystarczy wrzucić kuskus do garnka, zalać go wodą ok. 2 cm ponad poziom kaszy, podkręcić gaz i gotować, aż kuskus izraelski wchłonie wodę i napęcznieje.
- W tym czasie zabieramy się za zielone szparagi, które mają tę przewagę nad białymi, że nie trzeba ich obierać. Wystarczy odłamać ich końcówki. Kroimy je na ok. 4 cm kawałki i pod koniec gotowania kaszy wrzucamy do wspólnego garnka.
- Szparagi – aby były jędrne – nie mogą zażywać długiej kąpieli we wrzątku, dlatego 2 minuty gotowania z kaszą kuskus będą dla nich idealne!
- Ugotowane szparagi i kuskus izraelski odstawiamy do wystygnięcia. Ćwiczymy też silną wolę i poskramiamy pokusę zjedzenia choćby jednego szparaga! Aby było Wam łatwiej – zajmijcie czymś ręce i głowę, czyli pokrójcie rzodkiewki (na połówki) i obraną pomarańczę (na paski).
- Jest to także odpowiedni moment, aby łosoś wędzony trafił na kilka minut do piekarnika. Wykorzystajcie ten czas, aby wymieszać wszystkie składniki sałatki, czyli kuskus izraelski, szparagi, rzodkiewki, kapary, miętę i pokruszoną fetę. To też moment na doprawienie ich dressingiem z oliwy, papryki, curry i parmezanu.
- Czas na finał: łosoś wędzony trafia z piekarnika na talerz, na którym czeka na niego świeża wiosenna sałatka, a Wy odpuszczacie sobie silną wolę. Smacznego!
Wiosna to nie pora roku, ale stan umysłu, który może trwać wiecznie – wystarczy optymizm i menu, w którym dominują świeżość i sezonowe warzywa, na przykład szparagi! Wyczuwamy Wasze wątpliwości – skoro są sezonowe, nie mogą być zawsze dostępne. Niezupełnie… Wystarczy je zamrozić, a wiosna będzie u Was gościć tak często, jak chcecie.

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco – 2 opakowania
- kuskus gruby (izraelski) – 1 kubek
- parmezan – kilka płatków
- szparagi zielone – 1 pęczek
- kapary jabłkowe – kilka sztuk
- rzodkiewka – kilka sztuk
- mięta – kilkanaście listków
- pomarańcza – 1 sztuka
- feta – 100g
- oliwa – 2 łyżki
- papryka słodka wędzona – 1/2 łyżeczki
- curry – 1/2 łyżeczki