Łosoś confit ze szparagami i sosem holenderskim
Łosoś confit ze szparagami i sosem holenderskim

Obiad

Łosoś confit ze szparagami i sosem holenderskim

40 MIN

Gotowania

4

Porcje

  • MOWI PURE Świeża porcja 4 szt. – 1,5 opakowania
  • 300 ml oleju
  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 ml białego octu winnego
  • 100 ml białego wina
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • jajko
  • 150 g masła
Łosoś confit ze szparagami i sosem holenderskim

Wszyscy zbiegną się na obiad kiedy powiesz im, że dziś czeka na nich łosoś ze szparagami. Nie zastanawiaj się długo – jeżeli masz wszystkie składniki to gnaj do kuchni, a jeżeli czegoś Ci brakuje – idź do sklepu. To danie jest w stanie zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia i jest warte wysiłku, który trzeba włożyć w jego przygotowanie. My zgłodnieliśmy od samego myślenia o takim posiłku więc nie czekamy dłużej i przechodzimy do przepisu! 

Sposób przygotowania:

  1. Gotowi? Start! Pieczony łosoś ze szparagami zaczyna się od… wina i octu winnego, które wlewamy do garnka. Do nich dokładamy 3 gałązki tymianku, czosnek – uprzednio rozgnieciony oraz obraną i pokrojoną szalotkę. Gotujemy całość, tak żeby część płynu odparowała – czyli kilka minut, a potem kilka minut chłodzimy.
  2. Nie marnujemy jednak tego czasu tylko wykorzystujemy drugi garnek – z wodą, którą doprowadzamy do wrzenia. Nad rozgrzaną wodą stawiamy miskę (tak, żeby para wodna podniosła jej temperaturę). Do miski wrzucamy żółtko i roztrzepujemy je po to, aby łatwiej przyjęło schłodzony już płyn z pierwszego garnka. 
  3. Płyn wlewamy powoli na żółtko, cały czas mieszamy – jajko nie może się ściąć, nie chcemy przecież żeby powstała jajecznica tylko łosoś ze szparagami!
    Kiedy żółtko zmiesza się z płynem z pierwszego garnka doprawiamy całość i przenosimy uwagę na kolejne naczynie. 
  4. Rozpuszczamy w nim 100 gramów masła i… wlewamy je do poprzedniego garnka. Dopiero z połączenia tych trzech składników (żółtko, płyn, masło) powstaje on – sos holenderski!
  5. Skoro sos jest gotowy, najwyższa pora zająć się esencją dania, a chcemy żeby powstał łosoś ze szparagami. Bierzemy zatem przepysznego łososia MOWI, solimy i zostawiamy na blacie na kilka minut (żeby przemyślał swoje zachowanie). 
  6. Po tym czasie wkładamy go do żaroodpornego naczynia, na niego kładziemy 4 gałązki tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku, a całość zalewamy olejem – tak żeby łosoś MOWI wręcz w nim pływał (czyli był cały pod olejem). 
  7. Pora wstawić naczynie z łososiem do piekarnika – rozgrzanego uprzednio do 150 stopni Celsjusza. 20 minut pieczenia powinno wystarczyć. 
  8. W tym czasie zajmujemy się kolejnym elementem, bez którego łosoś ze szparagami nie może istnieć. Tak, tak – szparagami! Najpierw wstawiamy wodę z 50 gramami masła, solimy i gotujemy. Do tego wywaru dodajemy umyte szparagi i gotujemy całość około 4 minut. 
  9. Mamy już wszystkie składniki, z których powstanie łosoś ze szparagami. Najpierw na talerz wykładamy więc szparagi. Na nich kładziemy łososia. A tę konstrukcję polewamy stworzonym na początku tego przepisu sosem holenderskim. Oto i on – Wasz obiad! Smacznego! 

Jeśli wcześniej nie mieliście takiej pewności, to teraz już wiecie, że łosoś ze szparagami to świetne połączenie smaków.

ten przepis jest tak dobry jak mowi, dlatego pozwoliliśmy mu zostać na naszej stronie.

  • MOWI PURE Świeża porcja 4 szt. – 1,5 opakowania
  • 300 ml oleju
  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 ml białego octu winnego
  • 100 ml białego wina
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • jajko
  • 150 g masła