Koreczki wielkanocne z jajkiem i łososiem
Koreczki wielkanocne z jajkiem i łososiem

Wielkanoc

Koreczki wielkanocne z jajkiem i łososiem

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

majonez – 1 łyżka

wędzona papryka słodka – 1/2 łyżeczki

szczypiorek cienki – 1 łyżeczka (posiekany)

ogórek – kilka plastrów (cienkie pokrojone wzdłuż ogórka)

kapary jabłkowe – 6 sztuk

koperek – kilka gałązek (małe)

sól, pieprz

Koreczki wielkanocne z jajkiem i łososiem

Podjadanie to świąteczna tradycja, która łączy wszystkie kultury i wyznania. Zdaniem MOWI to piękna tradycja, dlatego chcemy ją pielęgnować razem z Wami. Spotkajmy się z łososiem przy wielkanocnym stole – będzie pysznie. Szczególnie jeśli znajdą się na nim wielkanocne koreczki z jajkiem, jabłkowymi kaparami i MOWI! Goście będą zachwyceni smakiem, przygotuj dla nich kopie tego przepisu.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo. No właśnie, czyli jak? Są co najmniej dwie techniki. Pierwsza: wrzucanie jajek do wrzątku na ok. 8 minut. Woda musi być osolona, a jajka nie mogą być prosto z lodówki, bo pękną od różnicy temperatur. 
  2. Druga: wkładamy jajka do zimnej wody i odpalamy gaz. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i wtedy rozpoczynamy odliczanie 8 minut. Jajka raczej nie powinny pękać, ale na wszelki wypadek zmniejszamy ogień.
  3. Ugotowane jajka hartujemy zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Możemy nimi delikatnie postukać o blat lub obić łyżeczką, żeby skorupka łatwiej odchodziła.  Obieramy, kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka. 
  4. Żółtka miksujemy z majonezem i wędzoną papryką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i w ten sposób uzyskujemy farsz.
  5. Faszerujemy połówki jajek farszem majonezowo-paprykowym i zabieramy się za wielkanocne koreczki z łososiem.
  6. Na wykałaczki nabijamy połówkę jajka. Następnie dokładamy zwinięty w harmonijkę lub rulonik plasterek ogórka. Ogórka najłatwiej pokroić w cienkie, podłużne plasterki obieraczką do warzyw.
  7. Teraz nasze wielkanocne koreczki wzbogacamy koperkiem, układamy plasterek łososia i dodajemy kapary. Całość perfekcyjnej kompozycji smaków domykamy drugą połówkę jajka. 

Wszystkiego najlepszego!

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

majonez – 1 łyżka

wędzona papryka słodka – 1/2 łyżeczki

szczypiorek cienki – 1 łyżeczka (posiekany)

ogórek – kilka plastrów (cienkie pokrojone wzdłuż ogórka)

kapary jabłkowe – 6 sztuk

koperek – kilka gałązek (małe)

sól, pieprz