Koreczki wielkanocne z jajkiem i łososiem
Koreczki wielkanocne z jajkiem i łososiem

Wielkanoc

Koreczki wielkanocne z jajkiem i łososiem

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

majonez – 1 łyżka

wędzona papryka słodka – 1/2 łyżeczki

szczypiorek cienki – 1 łyżeczka (posiekany)

ogórek – kilka plastrów (cienkie pokrojone wzdłuż ogórka)

kapary jabłkowe – 6 sztuk

koperek – kilka gałązek (małe)

sól, pieprz

Koreczki wielkanocne z jajkiem i łososiem

Podjadanie to świąteczna tradycja, która łączy wszystkie kultury i wyznania. Zdaniem MOWI to piękna tradycja, dlatego chcemy ją pielęgnować razem z Wami. Spotkajmy się z łososiem przy wielkanocnym stole – będzie pysznie. Szczególnie jeśli znajdą się na nim wielkanocne koreczki z jajkiem, jabłkowymi kaparami i MOWI! Goście będą zachwyceni smakiem, przygotuj dla nich kopie tego przepisu.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo. No właśnie, czyli jak? Są co najmniej dwie techniki. Pierwsza: wrzucanie jajek do wrzątku na ok. 8 minut. Woda musi być osolona, a jajka nie mogą być prosto z lodówki, bo pękną od różnicy temperatur. 
  2. Druga: wkładamy jajka do zimnej wody i odpalamy gaz. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i wtedy rozpoczynamy odliczanie 8 minut. Jajka raczej nie powinny pękać, ale na wszelki wypadek zmniejszamy ogień.
  3. Ugotowane jajka hartujemy zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Możemy nimi delikatnie postukać o blat lub obić łyżeczką, żeby skorupka łatwiej odchodziła.  Obieramy, kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka. 
  4. Żółtka miksujemy z majonezem i wędzoną papryką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i w ten sposób uzyskujemy farsz.
  5. Faszerujemy połówki jajek farszem majonezowo-paprykowym i zabieramy się za wielkanocne koreczki z łososiem.
  6. Na wykałaczki nabijamy połówkę jajka. Następnie dokładamy zwinięty w harmonijkę lub rulonik plasterek ogórka. Ogórka najłatwiej pokroić w cienkie, podłużne plasterki obieraczką do warzyw.
  7. Teraz nasze wielkanocne koreczki wzbogacamy koperkiem, układamy plasterek łososia i dodajemy kapary. Całość perfekcyjnej kompozycji smaków domykamy drugą połówkę jajka. 

Wszystkiego najlepszego!

nasze łososie cieszą się przejrzystą, arktyczną wodą. ty ciesz się ich smakiem tam, gdzie ci wygodnie.

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

majonez – 1 łyżka

wędzona papryka słodka – 1/2 łyżeczki

szczypiorek cienki – 1 łyżeczka (posiekany)

ogórek – kilka plastrów (cienkie pokrojone wzdłuż ogórka)

kapary jabłkowe – 6 sztuk

koperek – kilka gałązek (małe)

sól, pieprz